Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Za zaščito mladoletnih v digitalnem svetu smo odgovorni vsi

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 15. 11. 2019 / 11:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.11.2019 / 12:19
Ustavi predvajanje Nalaganje

Za zaščito mladoletnih v digitalnem svetu smo odgovorni vsi

Papež je v Vatikanu odprl srečanje o dostojanstvu otrok v digitalnem svetu.

V Vatikanu se je včeraj začelo dvodnevno mednarodno in medversko srečanje o dostojanstvu otrok v digitalnem svetu (Promoting Digital Child Dignity - From Concept to Action), ki se ga udeležujejo verski voditelji, civilne oblasti in predstavniki pomembnejših tehnoloških podjetij z vsega sveta. Kot poroča Radio Vatikan, je udeležence srečanja pred začetkom zasedanja v avdienco sprejel papež Frančišek in v dolgem nagovoru celotno družbo odločno pozval, naj mladoletnike zaščiti pred zlorabami v digitalnem svetu. Obrnil se je tudi na podjetja digitalnega sektorja in poudaril, da so tudi in predvsem ona odgovorna za zagotavljanje varnosti.

Papež Frančišek je tematiko, o kateri bodo razpravljali udeleženci srečanja, označil kot izredno pomembno, in izpostavil, da tako zelo kompleksen problem, kot je zaščita mladoletnikov v digitalnem svetu, nedvomno zahteva sodelovanje vseh: znanstvenikov in tehnologov, podjetnikov in gospodarstvenikov, zakonodajalcev in politikov, učiteljev in psihologov ter nenazadnje verskih in moralnih voditeljev.

Sveti oče je spomnil, da je Katoliška cerkev v zadnjih desetletjih zaradi dramatičnih izkušenj, ki jih je sama živela, prišla do živega zavedanja o resnosti spolnih zlorab mladoletnikov in njihovih posledicah, o povzročenem trpljenju ter o potrebi po celjenju ran, odločnem zoperstavljanju tem zločinom in razvijanju učinkovitega preprečevanja. Cerkev se zato čuti dolžna gledati tudi v prihodnost.

Mladoletnikom omogočimo varen dostop do tehnologij

Znašli smo se namreč pred ključnimi vprašanji, ki ga vrtoglavi razvoj na področju informacije in komunikacije postavlja pred prihodnost človeštva. Digitalni razvoj mladoletnikom nedvomno ponuja nove priložnosti za njihovo osebno izobrazbo in formacijo, nudi nove priložnosti in odpira obzorja, »izziv, ki se postavlja pred nas,« je dejal papež, »pa je mladoletnikom omogočiti varen dostop do teh tehnologij, tako da jim istočasno zagotovimo zdravo in mirno rast, da ne bi bili predmet nesprejemljivega kriminalnega nasilja ali resno škodljivih vplivov na celovitost svojega telesa in duha«.

Žal pa zlorabe mladoletnikov v digitalnem svetu naglo naraščajo, hitro se veča širjenje podob o zlorabah in izkoriščanju mladoletnikov, oblike zlorab so vedno bolj resne in nasilnejše, starost žrtev pa vedno nižja. Vrtoglavo narašča širjenje pornografije, s čimer je pogosto povezana tudi trgovina z ljudmi. Še bolj zaskrbljujoče pa je, da je ta material preko spleta dostopen tudi samim mladoletnikom. »Večji del znanstvenih študij soglaša s težkimi posledicami, ki jih to ima na psiho in vedenje mladoletnikov. To so posledice, ki trajajo vse življenje in so povezane z resnimi oblikami odvisnosti, z nagnjenji k nasilnemu obnašanju, z resno motenimi čustvenimi in spolnimi odnosi,« je pojasnil sveti oče.

Zavedajmo se resnosti problema

Papež je poudaril, da se moramo zavedati razsežnosti in resnosti teh pojavov. Ena od značilnosti tehnološkega razvoja danes je, da nas preseneti, kajti pogosto najprej vidimo bolj privlačne in pozitivne vidike, ki jih na srečo ne primanjkuje, nato pa se zavemo negativnih posledic, ko so te že zelo razširjene in jih je težko odpraviti. Zato se je papež obrnil neposredno na strokovnjake in raziskovalce ter poudaril, da imajo pri tem temeljno nalogo: jasno morajo videti naravo in razsežnosti nevarnosti, s katerimi se moramo boriti. »Področje, ki ga je treba raziskati, je prostrano in kompleksno. Ne moremo se slepiti, da bi na podobne izzive odgovorili na osnovi splošnih in površnih spoznanj; začetek postavljanja temeljev za zaščito dostojanstva mladoletnikov mora biti plemenit cilj vašega dela znanstvenega raziskovanja.«

Prav tako pomembna je naloga zaposlenih na področju komunikacije. »Širiti je treba zavedanje o nevarnostih, ki so del nenadzorovanega tehnološkega razvoja v vseh sestavnih delih družbe. Ne razumemo še – in pogosto nočemo razumeti – resnosti vprašanja kot celote in z njegovimi posledicami v prihodnje. In do tega ne moremo priti brez tesne zaveze z mediji,« je poudaril sveti oče.

Od razumevanja k delovanju

Seveda pa ni dovolj samo razumeti, treba je tudi ukrepati, pri čemer se je papež skliceval na temo srečanja Od koncepta k delovanju. »Moralna obsodba škode, povzročene mladoletnikom zaradi slabe uporabe novih digitalnih tehnologij, se mora spremeniti v konkretne pobude. Bolj čas teče, bolj je zlo ukoreninjeno in težje ga je odstraniti,« je prepričan papež.

Ključno točko problema po njegovem prepričanju predstavlja napetost – ki na koncu postane nasprotje – med predstavo o digitalnem svetu kot prostoru neomejene svobode izražanja in komunikacije ter predstavo o odgovorni uporabi tehnologij in njenih omejitev.

Z zaščito svobode izražanja je povezana ideja o zaščiti zasebnosti, z vedno bolj izpopolnjenimi oblikami kriptacije sporočil, s čimer postane zelo težka ali nemogoča vsaka oblika nadzora. »Najti moramo torej ustrezno ravnovesje med zakonitim izvajanjem svobode izražanja in družbenim interesom za zagotavljanje, da digitalna sredstva ne bodo uporabljena za izvrševanje kriminalnih dejanj v škodo mladoletnikov. Pri spodbujanju internetnega razvoja z vsemi njegovimi prednostmi so bile družbe, ki te usluge zagotavljajo, dolgo obravnavane zgolj kot dobavitelji tehnoloških platform, brez pravne in moralne odgovornosti za njihovo uporabo. Možnosti digitalnih sredstev so ogromne, toda morebitne negativne posledice njihove zlorabe na področju trgovine s ljudmi, organizacije terorizma, širjenja sovraštva in skrajništva, manipulacije z informacijami in – moramo vztrajati – tudi na področju zlorabe mladoletnikov morajo biti enako opazne. Javno mnenje in zakonodajalci se zdaj tega končno zavedajo.«

Zaščita zasebnosti

Pri tem je papež zastavil vprašanje, kako lahko torej pomagamo, da bodo naposled sprejeti ustrezni ukrepi za preprečevanje zlorab, in kot odgovor nakazal dve pomembni področji: prvo je povezano s svobodo in zaščito zasebnosti oseb, ki sta dragoceni dobrini, poklicani, da se uskladita z družbenim skupnim dobrim. Oblast mora delovati učinkovito, pri tem pa uporabiti ustrezna zakonska in operativna sredstva, v polnem spoštovanju pravne države in pravičnega procesa, da bi se zoperstavili kriminalnim dejavnostim, ki škodujejo življenju in dostojanstvu mladoletnikov.

Podjetja nosijo veliko odgovornost do mladih

Na drugem mestu je Frančišek dejal, da so v vrtoglavem razvoju digitalnega sveta glavni protagonisti velika podjetja, ki z lahkoto presegajo meje med državami; so na čelu najnaprednejšega tehnološkega razvoja in so si nakopičile ogromne gospodarske vire. »Jasno je, da jih ne moremo popolnoma izvzeti iz uporabe sredstev, ki jih dajo v roke svojim strankam,« je zatrdil sveti oče in se na ta velika podjetja digitalnega sektorja obrnil s pozivom k odgovornosti do mladoletnikov, do njihove celovitosti in prihodnosti. Brez popolne vključenosti družb tega sektorja, brez popolnega zavedanja o moralnem in družbenem vplivu njihovega upravljanja in delovanja ne bo mogoče mladoletnikom zagotoviti varnosti v digitalnem kontekstu. Dolžne so spoštovati zakone, obenem pa poskrbeti za smer, v katero gre tehnološki in družbeni razvoj, ki ga pospešujejo in povzročajo, kajti ta razvoj prehiteva same zakone, ki ga hočejo usmerjati.«

S površja zemlje odstraniti vsako vrsto zlorabe

Ustvarjalnost in inteligenca človeka sta čudoviti, vendar morata biti usmerjeni v pozitivno smer za celotno dobro osebe v vsem njenem življenju, od otroštva dalje. Vsak vzgojitelj, vsak starš to zelo dobro ve, zato mu je treba pri njegovem delu pomagati in ga podpirati s soglasnim prizadevanjem nove zavezanosti vseh vzgojnih ustanov in sil.

K temu ne prispeva samo zdrava etična pamet, ampak tudi verski pogled, ki ima univerzalno razsežnost, kajti temelje za spoštovanje človeškega dostojanstva polaga na veličino in svetost Boga, človekovega Stvarnika in Odrešenika. Zato je po papeževih besedah pomembno, da se srečanja udeležujejo tudi mnogi verski voditelji. »Zaščita mladoletnikov v digitalnem svetu, to je v našem svetu danes in jutri, nas mora videti združene kakor priče Božje ljubezni do vsake osebe, začenši pri najmanjših in nezaščitenih, da bi v vseh, na vseh koncih sveta in vseh veroizpovedi, pomagali k rasti pozornosti, skrbi in zavedanja. S površja zemlje želimo odstraniti vsako vrsto zlorabe mladoletnih. Glejmo jih v oči: to so vaše hčere in vaši sinovi, moramo jih ljubiti kot Božje mojstrovine in otroke. Pravico imajo do dobrega življenja. Dolžni smo narediti vse, kar je mogoče, da ga bodo tudi imeli.«

Ugledni gostje srečanja

Med govorniki na srečanju so med drugimi švedska kraljica Silvija, posebni odposlanec Združenih narodov proti nasilju nad otroci Najat Maalla M'jid, podpredsednik vlade Združenih arabskih emiratov Saif Bin Zayed al Nahyan, veliki imam Ahmed Al-Tayyeb iz Kaira, rabin David Rosen iz Ameriškega judovskega odbora in vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

Konferenco prirejajo Papeška akademija za družbene vede ter združenji za dostojanstvo otrok »Child Dignity Alliance« in varna občestva »Interfaith Alliance for Safer Communities«. Obe združenji sta nastali kot rezultat dveh prejšnjih kongresov leta 2017 na Papeški univerzi Gregoriana v Rimu in leta 2018 v Abu Dabiju.

Vir: Radio Vatikan / Kathpress
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Epidemija novih medijev
Družbena vprašanja
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh