Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začetek novega sodnega leta Vatikanskega sodišča

Objava: 17. 01. 2011 / 08:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Začetek novega sodnega leta Vatikanskega sodišča

Ob tej priložnosti je kardinal Tarcisio Bertone minuli konec tedna daroval slovesno sveto mašo.

Vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone je minulo soboto daroval slovesno sveto mašo ob začetku novega sodnega leta Vatikanskega sodišča. V pridigi je poudaril, da je nad vsakim človeškim zakonom – pravičnim ali nepravičnim – Božji zakon, torej tisti popolni zakon, ki ga je Stvarnik vpisal v srce vsakega človeka in ga nato vrezal v plošče ter jih na gori Sinaj izročil Mojzesu. V Božjih zapovedih je po besedah kardinala Bertoneja temelj naravnega zakona in objektivne morale. Kardinal je še pojasnil, da je vir nezakonitosti prav v pomanjkanju morale, ki je skladna z resnico. Morala je namreč tista, ki človeka dela odgovornega, ga priganja k spoštovanju zakona in upoštevanju pravil.

Če ne izberemo morale, ki izhaja iz resnice, odtisnjene v vsakem človeku in zatorej kriterij dobrega in zla, pademo v subjektivistično moralo, ki ima za oporno točko posameznika in njegovo absolutno svobodo, na podlagi česar se določa meje dovoljenega in nedovoljenega, pravičnega in nepravičnega, je zatrdil kardinal. Nadaljeval je, da je postavka, ki posamezniku pripisuje absolutno svobodo, nasprotna Bogu, ter izpostavil Sveto pismo, kjer je rečeno, da lahko človek jé z vsakega drevesa v vrtu, razen drevesa spoznanja dobrega in zla. Ni namreč človek tisti, ki ustvarja moralni red, ampak ga je Bog sam že postavil v stvarstvo.

Kardinal Bertone je v nadaljevanju izpostavil, da je za življenje v urejeni družbi potrebna natančna zakonitost, da tako odkrijemo pozitivni in osvobajajoči pomen moralnega zakona in obenem njegov družbeni vpliv. Moralni zakon ni uperjen proti osebi in njenim potrebam, ampak ji je v korist, v kolikor ji pomaga vzpostaviti uravnoteženost med najglobljo resnico v sebi, ki jo je v srce položil Bog, in konkretnim vedenjem, ki ga je osvojila v svojem življenju. V nejasnih in pogosto nenavadnih kulturnih razmerah kot so sedanje opažamo, da je sklicevanje na Cerkev živo in močno, ker se ji priznava sposobnost in veljavnost, ko govori besede spodbude in upanja, je poudaril kardinal Bertone. Dodal je, da veljavnost Cerkve izhaja iz Kristusa, njegove avtoritete, ki je tesno povezana z njegovim usmiljenjem. Kot je dejal kardinal, je njegova avtoriteta velika, obenem pa je opozoril, da 'ta avtoriteta ni sinonim za trdosrčnost, kajti Jezus je poosebljeno usmiljenje in vedno prizanaša našim slabostim. Ali kot je kardinal Bertone izpostavil Jezusove besede, 'ne potrebujejo zdravnika zdravi, ampak bolni, in Jezus ni prišel klicat pravičnih, ampak grešnike'.

Vatikanski državni tajnik je še spregovoril o živi Božji besedi, rekoč da če jo vsak dan poslušamo, obnavlja skupnost. Božja beseda namreč vernike hrani z vedno novo hrano, primerno vsaki duhovni dobi, in jih podpira, da bi znali izruvati zlo in graditi dobro.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh