Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zahvalna maša ob 90. obletnici Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije

Objava: 25. 11. 2010 / 10:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zahvalna maša ob 90. obletnici Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije

Slovesno sveto mašo bo v cerkvi sv. Jožefa na Poljanah v Ljubljani daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres.

Predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije gospod Tomaž Wraber je ob njeni 90-letnici na praznovanje povabil ljubljanskega nadškofa metropolita msgr. dr. Antona Stresa, ki bo v nedeljo, 28. novembra 2010, ob 14.30 daroval zahvalno mašo v cerkvi sv. Jožefa na Poljanah v Ljubljani. Osebe z motnjo ali okvaro vida se s tem dogodkom želijo Bogu zahvaliti za žive in pokojne dobrotnike ter njihove spremljevalce.

Kot sporočajo s Tiskovnega urada SŠK, mašo pripravljajo verni člani Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije, ki že desetletja sami in neformalno vsako leto pripravljajo duhovne vaje, v adventnem in postnem času pa tudi duhovne obnove. Sprva so sodelovali z jezuiti, zadnjih deset let pa s kapucinom Miho Sekolovnikom. Slovenska Karitas za njihove mlajše člane vsako leto pripravi zimski in poletni enotedenski tabor.

Pri zvezi si želijo, da bi katoliška Cerkev imenovala duhovnika, ki bi bil posebej zadolžen za pastoralo slepih in slabovidnih, podobno kot ga že imajo gluhi in naglušni ter Romi. Socialno izključenost je mogoče zdraviti le z dobrimi medsebojnimi odnosi, zato je oseben stik z duhovnikom izredno pomemben. Slepi in slabovidni v letu krščanske dobrodelnosti in solidarnosti pričakujejo, da bodo tudi oni globlje vključeni v pastoralno delo Cerkve na Slovenskem.

V Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije je včlanjenih štiri tisoč oseb. Več kot polovica je starejših od 65 let, po njihovih ocenah pa naj bi bilo v Sloveniji vsaj še enkrat toliko slepih in slabovidnih. Štirikrat na leto v brajici izdajo verski časopis, vendar je njegovih bralcev le okrog sedemdeset, saj se osebe, ki so oslepele v kasnejšem življenjskem obdobju, s težavo naučijo brajice. Imajo tudi zvočni časopis 'Obzorje', ki izhaja dvakrat mesečno, od katerega je petina namenjena 'Obzorju duha'.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh