Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zahvalna nedelja v Cerkvi na Slovenskem

Objava: 02. 11. 2007 / 09:26
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zahvalna nedelja v Cerkvi na Slovenskem

V Cerkvi na Slovenskem bomo zahvalno nedeljo, ki jo vsako leto obhajamo prvo nedeljo v novembru po prazniku vseh svetih, obhajali 4. novembra 2007.

Praznik zahvale so poznala že primitivna ljudstva, ki so v znamenje zahvale in prošnje za blagoslov darovala ječmenove snope, poljedeljska ljudstva pa so darovala enoletno jagnje. Z nastopom judovstva oziroma z izhodom judovskega ljudstva iz egiptovske sužnosti je zahvala dobila odrešenjski pomen. Judje se tega dogodka spominjajo ob šotorskem prazniku (prim. 5 Mz 16,13–15 in 4 Mz 29,35–39).

Praznik zahvale je dan hvaležnosti in zahvaljevanja, vendar ne le za letino in pridelke, ki jih je dala narava, ampak tudi za druge darove, npr. za spoznanje, za dobroto, za dom, za čas, za vero. Zahvala zajema vse naše življenje – vse, kar smo in kar imamo. Cerkev z opozarjanjem na pomen zahvale in hvaležnosti Bogu, stvarstvu in ljudem prebuja in krepi osnovno razsežnost medsebojnih odnosov in jim daje novo kakovost. Najvišja oblika zahvale za kristjane je daritev sv. maše, kjer se Bogu Očetu zahvaljujemo za vse, kar nam je podarjeno.

Slovenski škofje ordinariji so ob zahvalni nedelji na vernike v svojih škofijah tudi letos naslovili posebna zahvalna pisma.

Celjski škof, msgr. dr. Anton Stres je v svoji zahvali spomnil na dolžnost hvaležnosti, ki jo najprej dolgujemo Bogu za vse njegove darove, s katerimi nas obdarja.

Koprski škof, msgr. Metod Pirih je vernike v škofiji posebej opozoril na zahvalo ob 30-letnici obnovljene in povečane koprske škofije ter za druge duhovne in gmotne dobrine.

Ljubljanski nadškof in metropolit, msgr. Alojz Uran se je zahvalil za dar vere, ki je temelj krščanske poklicanosti. Nato za dar upanja, ki verujoče opogumlja v preizkušnjah in slednjič tudi za dar ljubezni, s katero se odpiramo sodelovanju po župnijah in bogatimo življenje s solidarnostjo do trpečih.

Mariborski nadškof in metropolit, msgr. dr. Franc Kramberger se je v pismu vernikom zahvalil za čut solidarnosti, o katerem zgovorno priča delo Karitas in drugih dobrodelnih ustanov ter bolnikom, ki svoje trpljenje darujejo za blagor in potrebe krajevne in vesoljne Cerkve.

Murskosoboški škof, msgr. dr. Marjan Turnšek je zahvalo vsem ljudem dobre volje v novi murskosoboški škofiji povzel v misel, da kdor sebe da, največ da.

Zahvala novomeškega škofa, msgr. Andreja Glavana opozarja na to, da nam Bog izkazuje svojo dobroto tudi po ljudeh, po znanih in neznanih dobrotnikih ter da je vsakoletna zahvala Bogu ob zahvalni nedelji jamstvo za nove duhovne darove, posebej tudi za blagoslov krščanskih družin.


TU SŠK




Pisma skofov ob zahvalni nedelji.doc

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh