Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaradi epidemije dodatnih 86 milijonov otrok v primežu revščine

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 29. 05. 2020 / 09:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 29.05.2020 / 10:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zaradi epidemije dodatnih 86 milijonov otrok v primežu revščine

Zaradi epidemije dodatnih 86 milijonov otrok v primežu revščine

Unicef: po svetu v revščini živi 672 milijonov otrok in njihovih družin.

Foto: Vatican Media

Človekoljubne organizacije za pomoč otrokom se bojijo, da bo zaradi koronakrize število otrok po svetu, izpostavljenih revščini, še močno naraščalo. Po izsledkih zadnje raziskave organizacij Save the Children in Unicef bi se lahko število teh otrok do konca leta 2020 povečalo za 86 milijonov, kar pomeni 15 %. Če družine ne bodo pravočasno deležne zaščite pred gospodarskimi posledicami, bi to pomenilo, da bi v državah z nizkim in srednjim prihodkom do konca leta pod narodno mejo revščine živelo skupno 672 milijonov otrok.

Okoli dve tretjini prizadetih otrok sodeč po poročilu živi v podsaharski Afriki in Južni Aziji. Otroška revščina bi lahko najhuje prizadela Evropo in Osrednjo Azijo – s porastom do 44 %. V Latinski Ameriki in na Karibskem otočju je ta stopnja okoli 22 %. »Epidemija koronavirusa je sprožila gospodarsko in socialno krizo brez primerjave, ki je številne družine po svetu oropala preživetja,« je povedala izvršna direktorica Unicefa Henrietta Fore. Brez odločnega ravnanja bi lahko za najrevnejše družine to pomenilo stisko, kakršne ni bilo že več desetletij.

Naraščajoča revščina zaradi epidemije koronavirusa bo najbolj prizadela otroke. Že pred začetkom epidemije okoli dve tretjini otrok po svetu ni imelo dostopa do socialnega varstva, ker se njihove družine ne morejo zoperstaviti finančni stiski in so že desetletja ujete v začarani krog revščine.

Obe omenjeni človekoljubni organizaciji pozivata vlade, naj hitro poskrbijo za varnostne socialne sisteme in programe, ki bodo omilili učinke koronakrize na otroke v gospodinjstvih z minimalnimi dohodki.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh