Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaskrbljenost glede neprekinjenega nasilja proti koptom v Egiptu

Objava: 11. 03. 2011 / 08:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zaskrbljenost glede neprekinjenega nasilja proti koptom v Egiptu

Ponovno šest smrtnih žrtev med protesti v Kairu.

‘Združenje za ogrožena ljudstva’ je izrazilo zaskrbljenost zaradi neprekinjenega nasilja muslimanov proti koptskim kristjanom v Egiptu. Od začetka letošnjega januarja je bilo umorjenih že najmanj devetintrideset koptov, požgane pa tri izmed njihovih cerkva, so sporočili predstavniki omenjene človekoljubne organizacije s sedežem v Nemčiji. Zadnje smrtne žrtve so zabeležili med protesti v Kairu v začetku tedna, po navedbah nekega duhovnika naj bi bilo vseh šest ustreljenih protestnikov koptov.

Po mnenju predstavnikov združenja bi morala nova egiptovska vlada precej resneje upoštevati strahove in želje tamkajšnjih kristjanov, če ne želi izgubiti svoje verodostojnosti. Pokol štiriindvajsetih kristjanov v Aleksandriji na novoletno noč je žal povzročil šok le pri delu večinskega muslimanskega prebivalstva, kar je vodilo v večjo solidarnost s kristjani.

Med zadnjimi nasilnimi spopadi med muslimani in kopti v Kairu v začetku tedna je življenje izgubilo najmanj šest koptov, najmanj petinštirideset pa jih je bilo ranjenih, je poročal duhovnik Samaan Ibrahim iz kairske četrti Mokattam, kjer je prišlo do nemirov. Trupla pokojnih so prepeljali v bolnišnico cerkvene skupnosti, vse žrtve pa so umrle zaradi strelnih ran, zaradi teh pa je bilo potrebno oskrbeti tudi ranjence.

Na torkovih protestih se je v Kairu zbralo skupno okoli tisoč kristjanov, ki so želeli izraziti svoje ogorčenje nad namernim požigom njihove cerkve v južnem delu mesta minulo soboto. Po navedbah duhovnika Ibrahima so protestnike napadli oboroženi neznanci, ki so obenem požigali hiše in skladišča. Varnostne sile so poročale o medsebojnem kamenjanju, očividci pa zatrjujejo, da je vojska streljala v zrak z namenom, da razbije nepregledno ljudsko množico.

Kopti so največja krščanska verska skupnost na Bližnjem Vzhodu, v Egiptu pa predstavljajo do deset odstotkov osemdesetih milijonov prebivalstva.

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/AAEC610B9A021A26C1257846004B1ACA?OpenDocument

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh