Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zavetnika zakoncev

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 22. 07. 2016 / 09:32
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 20.07.2020 / 08:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zavetnika zakoncev

Zavetnika zakoncev

26. julija godujeta sv. Joahim in sv. Ana, starša Device Marije in zavetnika zakoncev.

26. julija godujeta sv. Joahim in sv. Ana, starša Device Marije in zavetnika zakoncev.

Marijino rojstvo

Marijini starši, Ana in Joahim sta izhajala iz kraljevega Davidovega rodu, iz katerega naj bi izšel obljubljeni Mesija. Zelo sta si želela otrok, še posebej sina, vendar jih dolgo nista mogla imeti. Ana je molila proti Bogu, da bi jo osrečil z moškim potomcem, ki ga bo vzgajala v krščanski veri in ga posvetila v templju, kar sta tudi storila.


Odpravite se na Sv. Ano nad Podpečjo, kjer leži cerkev sv. Ane

Bog je poslal angela, ki je Joahima in Marijo potolažil in jima obljubil naraščaj, vendar ne sina, temveč hčerko Marijo, ki bo veselje vsemu človeštvu. Ana je poljubila svojega moža Joahima in tako je bila spočeta Marija, brez izvirnega greha. Ana in Joahim sta jo peljala v tempeljski zavod za dekleta.


Cerkev sv. Ane nad Koprivno pri Črni na Koroškem, foto: Ivo Žajdela, dan pred Aninim godom, 25. julija 2018

Češčenje svete Ane se je začelo šele v 12. stoletju, leta 1584 pa je Gregor XIII. zapovedal njen god. Širjenje praznovanja njenega goda se je razširilo prek likovne umetnosti. Ana je velikokrat upodobljena kot »samotretja«: objema svojo hčer Marijo, ta pa svojega sina, Jezusa Kristusa.

Za srečen zakon in porod

K sv. Ani se zatekajo predvsem dekleta, ki prosijo za dobrega soproga, in poročene žene – te molijo za svoje otroke in srečen porod. Njen dan je torek, saj se je na torek rodila in umrla. Ženske so tako molile devet torkov po binkoštih.

Sicer je sveta Ana tudi zaščitnica zdravilišča in priprošnjica proti nevihtam. Ker goduje v sušnem obdobju, so včasih dežju konec julija pravili svete Ane dota. Priporočali so se ji tudi obrtniki, še zlasti rudarji. V Idriji so si na dan svete Ane vzeli prosto. Ana in Joahim pa sta skupaj zavetnika zakoncev.

Anino ime pomeni milino in je eno najpriljubljenejših imen v slovenski literaturi in seveda med Slovenkami.
Podružnična cerkev sv. Ane v Koprivni



V naših krajih so Ano imeli tudi za priprošnjico za mirno zadnjo uro, zato so ji posvečali pokopališke cerkve in kapelice. Sicer je v Sloveniji njej posvečenih več kot 70 župnijskih in podružničnih cerkev. Občina Rogaška Slatina ima ob Aninem godu občinski praznik, v Rogaški Slatini so po njej poimenovali Anin dvor, Anino galerijo, Anin festival in ples, ki ga prirejajo v Kristalni dvorani Grand hotela Rogaška, nad zdraviliščem pa je tudi kapela sv. Ane.

Anin dvor

Na sprehodu po Rogaški Slatini boste najprej zagledali sv. Janeza Nepomuka, priprošnjika proti vodnim nevarnostim, katerega replika stoji pred Medical centrom. Izvirnik brez krone, ta se je izgubila, je shranjen v Aninem dvoru, prej pa je stal pod kapelo sv. Ane nad zdraviliškim jedrom. Postavili so ga dunajski lekarnarji.

Poleg kipa si lahko v Aninem dvoru ogledate bogato zbirko o proizvodnji stekla, grafike švicarskega zbiratelja Kurta Müllerja, domoznansko zbirko o Rogaški Slatini, zbirko o dinastiji Karađorđević, zbirko predmetov in podpisov znanih slovenskih in tujih osebnosti (od politikov do igralcev in športnikov), zbirko dreves iz rogaških parkov in vodno zbirko ter dvorano za prireditve.

Kapela sv. Ane

Za dvorom se po potki in stopnicah povzpnemo do neoromanske kapele sv. Ane, ki je bila zgrajena leta 1904, 22 let pozneje pa prenovljena po Plečnikovih načrtih. Očarala je mnoge mladoporočence, ki so si jo izbrali za kraj poročnih zaobljub. Sv. Ana je med drugim zavetnica zakoncev in »vzor mater«, kot piše na oboku, ter priprošnjica za rodovitnost.

V njej lahko občudujemo Marijo z otrokom, ob katerem moli Ana, poleg stojita Jožef in Joahim (štajerski baročni slikar Hans Adam Weissenkirchner jo je leta 1686 imenoval Sveta družina), baročne slike neznanih umetnikov, vitraže neke nemške umetnice in izvirno fotografijo, na kateri je tudi Anton Martin Slomšek, ki se je v Rogaški Slatini večkrat zdravil in opravljal duhovne vaje. Zadnjih se je udeležil le teden dni pred smrtjo, od 14. do 19. septembra 1862, z duhovniki lavantinske škofije, o čemer priča tabla pred vhodom v kapelo.

Ob prazniku sv. Ane, 26. julija, je v kapelici maša, konec julija pa se začne Anin festival. Sicer je v kapeli maša vsako nedeljo ob 11. uri, med tednom pa ob 16.30.

Anin festival in ples

Ob prazniku sv. Ane, 26. julija, je v kapelici maša, konec julija pa se začne Anin festival. Najprestižnejša prireditev je dobrodelni Anin ples v Kristalni dvorani Grand hotela Rogaška. Udeležijo se ga mnogi znani Slovenci in gostje iz tujine.



V dvorani so čudoviti ročno izdelani stekleni lestenci, impresivni marmornati stebri in štiri slike avstrijskega slikarja Schröterja iz leta 1912, ki prikazujejo pomembne zgodovinske dogodke: bana Zrinjskega, grofa Attemsa, avstrijskega nadvojvoda Johana, ki je sooblikoval prvi zdraviliški park in v Rogaško Slatino vabil ugledne prijatelje, in cesarja Franca Jožefa. Na njenem ozadju je Aleksander Karadjordjevič (delo Ivana Vavpotiča), ki je avstro-ogrskega cesarja »zamenjal« pred drugo svetovno vojno, po njej je bil prostor prazen, saj sta bila oba moteča za oblast.

Foto: Tatjana Splichal, Katja Cingerle, Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh