Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZDA: nov predsednik škofovske konference, kriza zaupanja med duhovniki in škofi

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 11. 2022 / 11:14
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.11.2022 / 12:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
ZDA: nov predsednik škofovske konference, kriza zaupanja med duhovniki in škofi
Timothy Broglio, novi predsednik Škofovske konference Združenih držav Amerike. FOTO: Wikipedia

ZDA: nov predsednik škofovske konference, kriza zaupanja med duhovniki in škofi

Timothy Broglio, nadškof vojaške škofije v Združenih državah Amerike, je novi predsednik Škofovske konference Združenih držav Amerike.

Broglio je bil včeraj izvoljen s 138 glasovi proti 99, za podpredsednika pa so škofje, ki v teh dneh zasedajo na redni jesenski skupščini v Baltimoru, izvolili nadškofa Baltimora Williama E. Lorija. Nadškof Lori je predsednik odbora za življenje pri omenjeni škofovski konferenci in je večkrat jasno izrazil kritiko predsednika Združenih držav Amerike Joeja Bidna zaradi njegovih političnih stališč glede splava.

Nadškof Timothy Broglio velja za odločnega zagovornika pravice do življenja.

Tudi Broglio velja za odločnega zagovornika pravice do življenja. Leta 2012 je ostro kritiziral Obamo, ko je ta želel verske skupine prisiliti, naj svojim zaposlenim finančno omogočijo opravljanje splava. Leta 2021 je Broglio v Washingtonu vodil vigilijo za življenje pred vsakoletnim pohodom za življenje in takrat opozoril, da je bila razsodba glede splava »Roe proti Wade« iz leta 1973 napaka, ki je ZDA odtlej stala 65 milijonov življenj.

Izvolitev novega vodstva v Škofovski konferenci ZDA velja za jasno znamenje ameriških škofov tamkajšnji vladi glede vprašanja splava.

Izvolitev novega vodstva v Škofovski konferenci ZDA velja za jasno znamenje ameriških škofov tamkajšnji vladi, ki v svojem programu spodbuja opravljanje splava do devetega meseca nosečnosti: ta program poskuša razširiti po vsej državi in ga tudi finančno podpira.

Nadškof Broglio je kot vojaški škof v času koronaepidemije med drugim zagovarjal tudi pravico vojakov, da se ne cepijo. Oktobra lani je izjavil, da »nihče ne bi smel biti prisiljen v cepljenje proti covidu, če je to v nasprotju z njegovo vestjo«.

Nadškof Broglio med obhajanjem svete maše. FOTO: Wikipedia

Kriza zaupanja med duhovniki in škofi v ZDA

Ameriški škofje na jesenskem zasedanju v Baltimoru obravnavajo tudi novo raziskavo, ki pravi, da jim njihovi duhovniki ne zaupajo, poroča spletni portal La Croix International. To naj bi pokazali izsledki »Nacionalne raziskave katoliških duhovnikov«, 25-stranskega dokumenta, ki je bil objavljen prejšnji mesec pred tokratno jesensko skupščino škofovske konference.

Manj kot polovica ameriških duhovnikov »zelo« ali »nekoliko« zaupa svojim voditeljem, le 24 odstotkov pa jih zaupa »škofom na splošno«.

Glede na omenjeno raziskavo, ki jo je med 10.000 duhovniki po vsej državi opravil »Katoliški projekt«, pobuda Katoliške univerze v Ameriki, manj kot polovica (49 odstotkov, leta 2001 jih je bilo 63 odstotkov) »zelo« ali »nekoliko« zaupa svojim voditeljem, le 24 odstotkov pa jih zaupa »škofom na splošno«.

Medtem ko 92 odstotkov anketiranih škofov trdi, da bi svojim duhovnikom pomagali v primeru osebnih težav, le 36 odstotkov duhovnikov verjame, da bi njihovi nadrejeni to dejansko storili. Škofe uvrščajo na dno svojega kroga podpornikov, za župljani, družinskimi člani in kolegi duhovniki.

Nezaupanje je še posebej očitno pri obravnavi obtožb o spolnih zlorabah.

Nezaupanje je še posebej očitno pri obravnavi obtožb o spolnih zlorabah. Medtem ko 82 odstotkov duhovnikov pravi, kako se »ves čas bojijo, da bodo tarče lažnih obtožb«, jih 51 odstotkov trdi, da jih bodo njihovi nadrejeni v teh primerih podprli, 36 odstotkov pa, da jim bo škofija zagotovila sredstva za obrambo, če bodo recimo morali pred sodišče.

»Plasti birokracije«

»Duhovniki menijo, da je med njimi in njihovimi voditelji preveč plasti birokracije in da nimajo opravka s človeškimi bitji. Menijo, da škofje želijo zgolj napredovati in da jih bolj skrbi zaščita njihove škofije kakor duhovnikov,« je pojasnil Brandon Vaidyanathan, eden od avtorjev poročila. Kot je dejal, je klerikalizem, vprašanje, ki se je »večkrat pojavilo« pri njegovih sogovornikih, bolj odgovoren za to krizo zaupanja kot nedavna politična nesoglasja, povezana z razpravami o podeljevanju obhajila predsedniku Bidenu in drugim politikom, ki podpirajo legalizacijo splava.

Zadoščala bi preprosta prizadevanja

Glede na raziskavo je 77 odstotkov škofijskih duhovnikov v Združenih državah Amerike na podlagi ocene, ki meri duševno in telesno zdravje, srečo in poklicno izpolnitev, ocenjenih kot »uspešnih«.

Duhovniki si kot znamenje bližine in povezanosti želijo osebno telefonsko številko svojega škofa in voščilo ob rojstnem dnevu.

»Na osebni ravni gre duhovnikom zelo dobro. Obstaja pa razkorak med njihovim osebnim življenjem ter odnosi s škofijo in škofom, kar ni najbolj zdravo,« opozarja Vaidyanathan. Mnogi so mu povedali, da bi se odnosi izboljšali s preprostimi prizadevanji, kot so možnost neformalnih srečanj s škofom, ali pa če bi imeli njegovo številko mobilnega telefona in prejeli njegov telefonski klic ob rojstnem dnevu.

»Pomanjkanje dostopnosti lahko privede do tega, da nekatere težave, kot so alkoholizem ali druge zlorabe, ostanejo v senci,« je sklenil avtor raziskave. »Mlajši duhovniki poročajo o višji stopnji izgorelosti. Škofijska podpora je bistvena za prihodnost duhovništva ter za to, da se laiki in duhovniki lahko razvijajo.«

Nalaganje
Nazaj na vrh