Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»ZDA so v hladni vojni«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 08. 01. 2021 / 09:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.01.2021 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
»ZDA so v hladni vojni«

»ZDA so v hladni vojni«

Nemški jezuit Brüntrup: protestniki so »razmeroma normalni ljudje, ki so bili sami presenečeni nad uspehom svojega napada«.

FOTO: Vatican Media

Predsednik Združenih držav Amerike, ki se ta mesec poslavlja s svojega položaja, po mnenju nemškega jezuita in poznavalca ameriških razmer Godeharda Brüntrupa nosi precejšen delež krivde za nedavni napad na ameriški kongres. V nagovoru pred omenjenimi dogodki Trump sicer ni neposredno pozival k nasilju, toda njegove besede so podžgale zbrano množico, je p. Brüntrup po navedbah avstrijskega Kathpressa pojasnil v pogovoru za nemške medije.

Po drugi strani pa ne bi mogli trditi, da je Trump »zmanipuliral« svoje privržence. »Obstaja globoko nezaupanje glede tega, kako so bile v nekaterih ameriških zveznih državah izvedene predsedniške volitve,« je dejal nemški filozof, in po njegovih besedah je treba znova vzpostaviti zaupanje v volilni sistem.

»Razmeroma normalni ljudje, ki so bili sami presenečeni nad uspehom svojega napada«

Münchenski profesor, ki od osemdesetih let prejšnjega stoletja redno predava na različnih univerzah v ZDA in tam opravlja tudi raziskovalno delo, je izrazil odločno kritiko odziva ameriške policije na napovedane sredine proteste pred ameriškim kongresom v Washingtonu: »Da so protestniki sploh lahko vdrli v poslopje kongresa, ta maloštevilčna in pregledna množica, to me izredno čudi.« Napadalcev ne želi označiti za teroriste. Po njegovi oceni gre za »razmeroma normalne ljudi«, ki so bili sami presenečeni nad uspehom svojega napada.

P. Brüntrup opozarja, kako so v lanskem poletju tudi pripadniki demokratičnih gibanj posegli po nasilju: »Več tednov so ponoči zažigali sodna poslopja, mestna središča, trgovine.« Oba tabora sta približno enako velika in si med seboj očitata izdajo demokracije in ameriških vrednot, ob čemer nemški jezuit govori kar o »hladni vojni«. Novoizvoljeni predsednik Joe Biden sam od sebe ne bo zmogel znova povezati ameriške družbe: »To se bo moralo zgoditi na številnih različnih ravneh.«

Vatikanski časnik: za nasilje je kriv Trump

Vatikanski časnik L'Osservatore Romano krivdo za sredino nasilje v ameriškem kongresu prav tako pripisuje predsedniku Donaldu Trumpu. Za takšna dejanja je odgovorna oseba, ki je z razdvajajočimi govori sposobna mobilizirati na tisoče ljudi, v današnji izdaji piše L'Osservatore, ki se ob tem sklicuje na Trumpove nedokazane obtožbe o »ukradenih volitvah«.

L'Osservatore piše tudi o »dramatičnem dnevu za demokracijo v Združenih državah Amerike«. Demokracija je »krhka dobrina«, ki jo je treba braniti tudi v državah, kjer se sicer zdi trdno uveljavljena. Časnik pri tem navaja nekatere prizadete odzive iz mednarodne politike, pa tudi odločno obsodbo dogajanja s strani ameriških škofov in drugih vodilnih osebnosti v Katoliški cerkvi. Sredino nasilje opisuje kot posledico »demagogije enega človeka«, pa tudi kot poraz politikov, medijev in vseh drugih, ki dopuščajo sovraštvo in delitve, vse to omalovažujejo in včasih celo spodbujajo.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh