Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZDRAVNICA SVETUJE

Objava: 06. 12. 2007 / 07:17
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

ZDRAVNICA SVETUJE

Kako naj si pomagam sama?
Imam težave z želodcem, moja diagnoza je kronični eroz. gastritis, zato ne smem jesti hrane, ki peče. Drugi problem pa je hrbtenica, imam degenerativno bolezen hrustanca. Včasih sploh ne vem, ali me boli hrbtenica ali želodec. Je vse to povezano? Stara sem 51 let. Kako naj si pomagam sama?
Jana

Nasveti ne morejo nadomestiti obiska pri zdravniku. Težave z želodcem in s hrbtenico niso neposredno povezane med seboj. Vzrok za težave z želodcem je
lahko okužba z bakterijo H. Pylori, jemanje nesteroidnih protivnetnih zdravil (kamor sodi tudi večina zdravil za lajšanje bolečin v hrbtenici), k temu pa zelo pripomore še stres, kajenje, uživanje kave, alkohola, začinjene, mastne hrane ... Značilne so bolečine in neprijeten občutek v trebuhu, lahko slabost. Pomembno je, da ne uživate hrane, za katero veste, da vam škoduje, da jeste več manjših obrokov dnevno in hrano uživate počasi ter da zgodaj večerjate.

Poskušajte obvladovati vsakodnevni stres in psihične obremenitve. Degenerativne spremembe hrbtenice lahko nastanejo po poškodbi ali so znak staranja. Znak za težave z vratno hrbtenico so običajno bolečine v vratu, zatilju, ramenih in rokah, lahko tudi mravljinci v rokah, vrtoglavica ...

Uporabljajte primerno ležišče. Priporočam redno telesno aktivnost (npr. hoja, kolesarjenje, plavanje) in izvajanje vaj za hrbtenico. Tako boste ohranili primerno gibljivost hrbtenice in okrepili oporno mišičje. Vadba krepi krvožilni sistem, spodbuja prekrvavitev prizadetih predelov. Poleg tega pripomore k splošnemu dobremu počutju, sprošča in zmanjšuje psihične obremenitve, kar je koristno tako za hrbtenico kot za težave z želodcem.


Na vaša vprašanja odgovarja Tanja Šušteršič, dr. med., zaposlena na Kliničnem centru v Ljubljani. Pisanje jo veseli in verjame, da vam lahko s svojimi odgovori pomaga k boljši ozaveščenosti o zdravem življenju.

Vprašanja lahko pošljete po elektronski pošti nasa.druzina@druzina.si ali jih vpišete kot komentar.

Nasveti ne morejo nadomestiti obiska pri zdravniku.

ARHIV

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh