Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Združili navidez nezdružljivo

Objava: 06. 04. 2013 / 10:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Združili navidez nezdružljivo

Cistercijani so medse sprejeli mlade in zanje pripravili vigilijo. Večer molitve in slavljenja je združil tradicionalne cistercijanske molitvene drže z molitvijo in petjem, ki je blizu mladim.

Približno 70 mladih se je v petek zvečer odpravilo na malce drugačen »žur«. Namesto v diskoteko ali bar so prišli v stiško baziliko, kjer so cistercijani pripravili vigilijo za mlade. Na začetku je p. Maksimilijan povedal, da cistercijani redno molijo za mlade, tokrat pa so jih povabili medse in sicer ne zgolj tako, da bi jim odstopili prostor in jim namenili pozdravni nagovor (kot je običajno na festivalu Stična mladih), pač pa so želeli z mladimi moliti in dobesedno biti med njimi. To se je lepo videlo v stiški baziliki, saj cistercijani niso sedeli na kupu sami zase, pač pa so se pomešali med mlade in z njimi spregovorili.

Mladi, ki pojejo v latinščini? Električna kitara na molitvi cistercijanov? Tradicionalne molitvene drže pri večernicah za mlade? Cistercijani, ki pojejo slavilne pesmi Hillsongov? Starodavna hvalnica vstalemu Kristusu na dogodku za mlade? Včerajšnji večerni dogodek ni bil ne tipičen dogodek na katoliški mladinski sceni ne povsem običajen večer v samostanu redovnikov, ki živijo po strogih pravilih. Po odzivih sodeč lahko sklepamo, da je bil večer lep in duhovno bogat tako za cistercijane kot za mlade, oboji pa so prav gotovo pokazali, da med različnimi načini molitve lahko gradimo mostove.

Stiški opat p. Janez Novak je za mlade pripravil katehezo, v kateri je poudaril pomen molitvene podpore in sicer s pomočjo svetopisemkega odlomka o bojevanju Izraelcev, ki so zmagovali, ko je Mojzes držal roke dvignjene v molitveni drži. Opat je povedal, da ima tudi pri uspehu Stične mladih veliko vlogo molitev, a poudaril, da samo z molitvijo ne bi šlo, zato je pomemben prispevek prav vsakega, ki sodeluje pri pripravi srečanja mladih. Molitveni nameni v zvezi s Stično mladih so zelo različni: nekateri prosijo za dober žur, drugi za lepo vreme, tretji za izpeljavo programa brez zapletov – vse to so za p. Janeza primerni, a majhni cilji, če jih primerjamo z najpomembnejšim: da bi mladi, ki bodo prišli na festival, odprli srce za Boga.

Tako kot sta Hur in Aron pomagala Mojzesu vztrajati v molitveni drži, lahko tudi vsak izmed nas z molitvijo prispeva k uspešni izvedbi festivala Stična mladih. Morda bo prav zaradi tvoje molitve kdo od mladih tretjo soboto v septembru pobližje spoznal Boga. Prepričan sem, da je vredno poskusiti!

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh