Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Želimo si obhajila! Želimo se vrniti v Cerkev!«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 04. 2016 / 07:01
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Želimo si obhajila! Želimo se vrniti v Cerkev!«

Kardinal Dolan svari pred lažnimi pričakovanji glede sinodalnega dokumenta.

Newyorški kardinal Timothy Dolan svari pred lažnimi pričakovanji glede papeževega sklepnega dokumenta o družinski sinodi. Vprašanje podeljevanja obhajila znova civilno poročenim po njegovem mnenju sploh ni med najbolj perečimi problemi duhovne oskrbe, kot je kardinal pojasnil v pogovoru za katoliški spletni portal Crux: »Želim si, da bi pred cerkvenimi vrati na tisoče ljudi kričalo: Želimo si obhajila! Želimo se vrniti v Cerkev! Želim si, da bi to počeli, vendar se takšne stvari ne dogajajo«, je dejal kardinal Dolan.



Papeški dokument po zasedanju obeh škofovskih sinod o zakonski zvezi in družini v letih 2014 in 2015 bo predstavljen v petek, 8. aprila, v obliki apostolske spodbude. Naslov dokumenta je Amoris laetitiae (Veselje ljubezni) in naj bi bil za katoličane obvezujoč.

Glede odnosa do znova civilno poročenih v katoliški Cerkvi je kardinal Dolan dejal, da ameriški udeleženci sinode »velikega navdušenja« nad tem vprašanjem niso povsem razumeli. »V Ameriki so ljudje to že preboleli«, je pojasnil kardinal. Celo med tistimi katoličani, ki so upali na ublažitev veljavnega cerkvenega prava, jih večine ne skrbi prepoved prejemanja zakramentov za znova civilno poročene.

Le maloštevilčna manjšina »izjemno vernih katoličanov« med civilno znova poročenimi nase prevzema »težki križ« in se kljub dejavni udeležbi v življenju Cerkve odpove prejemanju obhajila. Večina se jih postavi nad katoliški nauk ali pa zatrjujejo, da ga sploh natančno ne poznajo, je dejal newyorški nadškof.

Kot je pojasnil, sam ne računa, da se bo Cerkev glede tega vprašanja kakor koli odprla. Rešitev na ravni posameznih odločitev po vesti v pogovorih z duhovniki ni nič novega in to zagovarjajo tudi nekateri konservativni teologi. Obstaja pa bojazen, da bi stvari urejali »malce preveč sproščeno«.

Kardinal Dolan sodi v konservativno krilo škofovske sinode. Po navedbah italijanskega časnika L'Espresso je bil podpisnik pisma, v katerem so se nekateri kardinali papežu Frančišku pritožili glede delovnega dokumenta, pa tudi zaradi domnevne manipulacije posvetov v korist reformatorskim skupinam.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh