Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Žena poljskega predsednika je obiskala materinski dom Zavoda Pelikan Karitas

Za vas piše:
Peter Tomažič
Objava: 20. 03. 2024 / 19:51
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.03.2024 / 10:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Žena poljskega predsednika je obiskala materinski dom Zavoda Pelikan Karitas
Agata Kornhauser-Duda se je v Ljubljani srečala s vodstvom Slovenske karitas in Zavoda Pelikan Karitas. FOTO: arhiv Slovenske karitas

Žena poljskega predsednika je obiskala materinski dom Zavoda Pelikan Karitas

V Sloveniji se danes in jutri na uradnem obisku mudi poljski predsednik Andrzej Duda. Srečal se je z državnim vrhom. Namen obiska je krepitev dvostranskega sodelovanja med državama, zlasti na področju gospodarstva. V Slovenijo je z njim pripotovala tudi prva dama Poljske Agata Kornhauser-Duda, ki se je danes srečala s sodelavci Karitas in obiskala Materinski dom Zavoda Pelikan - Karitas v Ljubljani.

Kot so poročali sodelavci Karitas, se je prva dama Poljske Agata Kornhauser-Duda v prijetnem razpoloženju srečala z otroki, materami in zaposlenimi v Zavodu Pelikan – Karitas, ki že 34 let skrbi za matere z otroki. Zavod materam v stiski nudi začasno namestitev in podporo. Njegova naloga je zagotoviti varno zatočišče in strokovno podporo materam, ki so se znašle v težkih življenjskih okoliščinah, kot so nasilje v družini, brezdomstvo, revščina, socialna izključenost. Poleg tega materam omogoča, da se ponovno postavijo na lastne noge in izboljšajo svojo življenjsko situacijo, hkrati pa skrbi za dobrobit njihovih otrok. 

Po izobrazbi je učiteljica, zato zna nagovoriti otroke

Agato Kornhauser-Duda je na srečanju zanimalo, s kakšnimi stiskami ženske in otroci v zadnjem času prihajajo v materinski dom. Obiska so se še posebej razveselili otroci, ki jim je obogatila popoldne s prijaznim pogovorom in darili. Ker je po izobrazbi učiteljica, je otroke vprašala, če radi hodijo v šolo in poudarila, da to ni samo prostor, kjer se učimo, ampak tudi prostor, kjer sklepamo prijateljstva, ki ostanejo za celo življenju. Matere pa so ji povedale, da se v materinskem domu dobro počutijo .

Srečanje z otroki v materinskem domu je bilo prisrčno. FOTO: arhiv Slovenske karitas

Zanimala se je za situacijo v Sloveniji

Sodelavci Slovenske karitas so ji predstavili tudi ostale humanitarne in socialno-varstvene programe v Sloveniji ter mednarodno pomoč Karitas, ki v ospredje postavljajo človeka v stiski. Ob tej priložnosti so se ji zahvalili za materialno in denarno pomoč, ki so jo Poljaki velikodušno zbrali za Slovence, ki so jih prizadele poplave avgusta 2023. Agato Kornhauser-Duda je zelo zanimala situacija v Sloveniji, spraševala je o prostovoljcih, beguncih, repatriiranih osebah, o socialno-varstvenih ustanovah idr. Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas, se ji je ob tej priložnosti zahvalil in poudaril, da smo veseli obiska prve dame Republike Poljske, saj smo od lanskega leta s Poljsko povezani na poseben način, zaradi solidarnosti Poljakov Slovencem ob poplavah. Pomoč iz Poljske je neprecenljiva za prizadete v poplavah in je tudi največja pomoč, ki jo je Karitas prejela iz tujine.

Svoje delo so ženi poljskega predsednika Duda predstavili tudi predstavniki Young Caritas. FOTO: arhiv Slovenske karitas

Hvaležni za pomoč v poplavah

Na Poljskem so katoliške župnije zbrale 1,3 milijone EUR za namen pomoči gospodinjstvom v Sloveniji, ki so jih poplave avgusta 2023 najbolj prizadele. Enoletni projekt pomoči v letu 2024 izvajata Caritas Poljska in Slovenska karitas v sodelovanju s Škofijskimi karitas v Gorenjski, Osrednjeslovenski, Savinjski in Koroški regiji. Finančna pomoč je namenjena gospodinjstvom pri sanaciji stanovanj, projekt bo omogočil tudi nadaljevanje psihosocialne pomoči. Gospodinjstva prejmejo finančno pomoč, ki je namenjena sanaciji stanovanj, in psihosocialno svetovanje na terenu. Projektne aktivnosti bodo prispevale k obnovi poplavljenih domov z zagotavljanjem osnovne hišne opreme, k vzpostavitvi dostojnega življenja in k izboljšanju duševnega zdravja posameznikov in družin, ki preživljajo hude stiske.

Gospa Agata Kornhauser-Duda, žena poljskega predsednika, je ob koncu obiska dejala: ''Iskreno se veselim, da sem tukaj z vami in da smo lahko po ujmi pomagali Sloveniji. Velik del finančnih sredstev so bili darovi vernikov.''

Preberite tudi: Zahvala slovenske predsednice poljskemu predsedniku za pomoč po lanskih poplavah


Nalaganje
Nazaj na vrh