Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zgodba o zločinu: vabljeni k ogledu filma o blaženi družini Ulma!

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 17. 11. 2023 / 05:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.11.2023 / 10:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zgodba o zločinu: vabljeni k ogledu filma o blaženi družini Ulma!
Družina Ulma malo pred smrtjo. FOTO: OSV News

Zgodba o zločinu: vabljeni k ogledu filma o blaženi družini Ulma!

Poljska družina Ulma, katere člani so bili leta 1944 umorjeni, ker so v svoji hiši skrivali osem Judov, je bila v letošnjem septembru razglašena za blaženo. V soboto, 18. novembra, si lahko ogledate dokumentarni film o tej svetniški družini, ki so ga posneli v domovini novih blaženih.

Dokumentarni film z naslovom Zgodba o zločinu predstavlja ganljivo zgodbo blažene družine Ulma, ki je že sama po sebi nekoliko posebna: prvič je bila namreč za blaženo razglašena celotna družina skupaj, vključno z otrokom, ki ga je mati ob svoji smrti nosila v maternici, kar je v sodobnih kanonizacijskih postopkih dogodek brez primere.

Film bo na ogled v soboto, 18. novembra 2023, ob 20. uri v ljubljanskem Mini teatru.

Film bo na ogled v soboto, 18. novembra 2023, ob 20. uri. Premierno ga bodo predvajali v okviru festivala Hiša strpnosti v ljubljanskem Mini teatru., projekciji pa bo sledil pogovor z režiserjem Mariuszem Pilisom.

Kot sporočajo s poljskega veleposlaništva v Ljubljani, film Zgodba o zločinu predstavlja ganljivo zgodbo družine Ulma: Jozefa in Wiktorie in njunih sedmih otrok. Ulmovi so žrtvovali svoja življenja, ko so poskušali reševati judovske družine. 24. marca 1944 so Nemci izvršili nezaslišan zločin in umorili celotno družino Ulmovih. To je začetna točka, na kateri režiser začne raziskovati zgodbo. Rezultati so pretresljivi …

Wiktoria Ulma z otroki. FOTO: Vatican Media

Režiser je posegel po še ne objavljenih gradivih, opravil je številne pogovore, sledil povojnemu procesu proti odgovornim za umor. Odkril je resnico, da storilci tega krutega zločina niso bili kaznovani; žandar, ki jih je obsodil in umoril, pa je v Nemčiji več let užival spoštovanje in priznanje.

Film Zgodba o zločinu bo predvajan s slovenskimi in angleškimi podnapisi. Prevzem brezplačnih vstopnic je mogoč na blagajni Mini teatra na Križevniški ulici 1 v Ljubljani.

Kratek napovednik filma:


Nalaganje
Nazaj na vrh