Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Zgradimo še boljši evropski dom' - Evropski škofje o evropskih volitvah

Objava: 23. 03. 2009 / 11:54
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Zgradimo še boljši evropski dom' - Evropski škofje o evropskih volitvah

Med 4. in 7. junijem letos bodo potekale volitve poslancev v Evropski parlament. Ob tej priložnosti so delegati Komisije škofovskih konferenc pri Evropski zvezi napisali deklaracijo, s katero želijo pomagati evropskim kristjanom pri odločitvi za pravega kandidata, ki bo pri svojem delu v Evropskem parlamentu upošteval temeljne vrednote krščanskega življenja.

Obenem škofje pozivajo vse kristjane, naj se volitev udeležijo, saj sta naša pravica in odgovornost, da pomagamo pri sooblikovanju skupnega življenjskega prostora.

Deklaracijo o Evropskih volitvah na tem mestu objavljamo v celoti.


Deklaracija Komisije škofovskih konferenc pri Evropski zvezi ob Evropskih volitvah

1. Evropske volitve: priložnost za izgradnjo boljše Evrope

Po 64 letih mirnega razvoja in 20 letih po padcu Železne zavese, ki je zaključil delitev celine, si proces evropske integracije zasluži pohvalo, kljub nekaterim pomanjkljivostim. Iz tega razloga mi, škofje Komisije škofovskih konferenc pri Evropski zvezi, podpiramo Evropsko zvezo kot projekt upanja za vse njene državljane.

Tudi v teh nemirnih časih denarne in gospodarske krize je Evropska zveza dokazala, da je zanesljiv dom, ki si prizadeva za stabilnost in solidarnost med svojimi člani. Danes, leta 2009, ima Evropska zveza možnosti in sredstva, da se odzove na najnujnejše in najzahtevnejše izzive našega časa.

S sodelovanjem na volitvah v Evropski parlament imajo vsi državljani priložnost, da prispevajo k razvoju in izboljšavi Evropske zveze.

2. Sodelovanje na volitvah: pravica in odgovornost

Katoliška Cerkev je projekt evropske integracije podpirala od vsega začetka in ga še vedno podpira. Vsak kristjan ima ne le pravico ampak tudi odgovornost, da je aktivno udeležen v tem projektu s tem, ko odda svoj glas.

Sodelovanje kristjanov je nujno potrebno, če želimo ponovno odkriti 'dušo Evrope', ki je življenjskega pomena za zadovoljevanje osnovnih človekovih potreb in za služenje v dobro vseh.

Evropski parlament s svojo močjo in pristojnostmi (ki bi jih še razširila končna ratifikacija Lizbonskega sporazuma) mora prispevati k tem prizadevanjem in ciljem.

3. Kaj kristjani pričakujemo od evropskega parlamenta

Osnovni vodili vsake družbe sta človekovo dostojanstvo in prizadevanje za dobro vseh. Zato morata biti ti dve vodili v srži vsake politike Evropske zveze.

Glede na pomembno vlogo Evropskega parlamenta pričakujemo od vsakega njegovega člana, da bo v njem aktivno sodeloval in prispeval k sledečemu:

- spoštovanju človeškega življenja od spočetja do naravne smrti kot sestavni del vsake zakonodaje, programa in politike Evropske zveze

- podpori družine, ki temelji na zakonu – med enim moškim in eno žensko – kot osnovni enoti družbe

- spodbujanju socialnih pravic delavcev in jih oskrboval z delovnimi pogoji, ki so spoštljivi do njegovega zdravja, varnosti in dostojanstva

- vzpodbujanju gospodarskega upravljanja, ki temelji na etičnih vrednotah, da bi s tem dosegel sprejemljiv človeški razvoj znotraj Evropske zveze in na globalni ravni

- podpiranju pravice v razmerju Evropske zveze z državami v razvoju z denarno podporo in inovativnim partnerstvom

- izkazovanju solidarnosti z oblikovanjem politike, ki pomaga najšibkejšim in najrevnejšim v naši družbi (še posebej invalidom, azilantom in preseljencem)

- varovanju stvarstva z bojem proti klimatskim spremembam in vzpodbujanjem zmernega življenjskega sloga

- podpiranju miru v svetu z usklajeno in enotno evropsko zunanjo politiko

Kristjani smo voljni in pripravljeni pomagati pri izpolnjevanju teh prizadevanj, saj nas razsvetljuje in vodi Kristusov nauk. Pri tem se spomnimo besed Njegove svetosti papeža Janeza Pavla II.: 'Krščanski navdih ima moč preobraziti politično, kulturno in gospodarsko razvrščanje v obliko sožitja, v katerem se bo vsak Evropejec počutil kot doma' (Ecclesia in Europa, 121).

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh