Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Živa Beseda – Svetopisemski maraton 2010

Objava: 28. 09. 2010 / 10:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Živa Beseda – Svetopisemski maraton 2010

Namen prireditve je spoznavanje sporočil Svetega pisma, ki odmevajo od davnine do danes in se dotikajo vprašanj in izzivov človeštva, ki so aktualni tudi danes.

V Duhovnem središču sv. Jožefa v Ljubljani bo od sobote, 2., do sobote, 9. oktobra 2010, štiriindvajset ur na dan potekal svetopisemski maraton, ki pomeni izmenično, nepretrgano branje Svetega pisma. Beseda maraton nakazuje, da gre za vztrajanje, saj ob Božji besedi bedijo podnevi in ponoči (prim. Kol 4,2). Kot poročajo s Tiskovnega urada SŠK, je maraton v našem prostoru novost, saj je bil prvič pripravljen in izveden leta 2007.

Začetna slovesnost, ki se je bodo udeležili predstavniki različnih krščanskih Cerkva v Sloveniji, bo v soboto, 2. oktobra 2010, ob 18.30 v Duhovnem središču sv. Jožefa. Pri nepretrganem branju besedil iz Svetega pisma se bo zvrstilo več kot tisoč bralcev, v Ljubljani in po drugih krajih v Sloveniji pa bodo organizirali okrog dvajset različnih spremljevalnih dogodkov. Pobudnik maratona je Svetopisemska družba Slovenije, z njo pa sodelujejo številna duhovna gibanja in krščanske Cerkve.

Namen prireditve je spoznavanje sporočil Svetega pisma, ki odmevajo od davnine do danes in se dotikajo vprašanj in izzivov človeštva, ki so aktualni tudi danes. Prebiranje je priložnost za druženje in spoznavanje predstavnikov različnih krščanskih Cerkva, kar predstavlja prispevek na področju ekumenizma. V letu, ko je mesto Ljubljana – svetovna prestolnica knjige, organizatorji dogodka opozarjajo na splošno-kulturni pomen Svetega pisma, saj smo Slovenci ravno z njegovim prevodom dobili knjižni jezik.

Seznam spremljevalnih dogodkov, ki obsega predavanja, okrogle mize in kulturne prireditve, je objavljen na spletnem naslovu http://www.svetopisemskimaraton.si/. Zaključna prireditev bo v soboto, 9. oktobra 2010, ob 17.00 na prostoru za cerkvijo sv. Jožefa Poljanah v Ljubljani, v okviru katere bo potekal tudi koncert sodobne duhovne glasbe z dramskimi vložki dramskega igralca Gregorja Čušina.


Zgodovina svetopisemskega maratona

Z maratonskim branjem Božje besede so pričeli v ZDA ter v skandinavskih državah v 70. letih preteklega stoletja. Sveto pismo so organizirano brali v cerkvah, trgovskih centrih ter celo po stopniščih ameriškega kongresa v Washingtonu. Nekateri tovrstni maratoni trajajo tudi po devetdeset dni. V letu Svetega pisma, ki smo ga v Cerkvi na Slovenskem obhajali 2007, sta pri nas prva svetopisemska maratona potekala v Grosupljem in Ljubljani. Tretji maraton je od 5. do 7. septembra 2008 potekal v Murski Soboti, četrti celotedenski pa leta 2009 v Ljubljani.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh