Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Znamenje upanja: tri mašniška posvečenja v Iraku

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 12. 2022 / 09:08
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.12.2022 / 10:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Znamenje upanja: tri mašniška posvečenja v Iraku
Trije novi duhovniki predstavljajo diasporo, kaldejsko skupnost v iraški prestolnici in iraški Kurdistan. FOTO: Tatjana Splichal (fotografija je ilustrativna)

Znamenje upanja: tri mašniška posvečenja v Iraku

Kaldejski katoliški patriarh Louis Raphael Sako je v dneh pred božičnimi prazniki trem duhovniškim kandidatom podelil mašniško posvečenje.

Slovesno bogoslužje so obhajali na sedežu kaldejskega patriarhata v bagdadski stolnici svetega Jožefa, poroča avstrijski Kathpress. Za vedno manjšo območno krščansko skupnost mašniško posvečenje pomeni močno znamenje upanja. Natančnih podatkov o številu kristjanov v Iraku ni. Ocene se gibljejo od 125.000 do največ 300.000, pri čemer je Kaldejska cerkev največja med Cerkvami s sedežem v Iraku, ki večinoma pripadajo Cerkvam vzhodnega in zahodnega sirskega izročila.

Patriarh Sako je nove duhovnike pozval, naj bo molitev vir njihovega odnosa z Bogom, obenem pa vir miru, spokojnosti in varnosti.

Trije novi duhovniki predstavljajo diasporo, kaldejsko skupnost v iraški prestolnici in iraški Kurdistan: José Emanuel Martins je bil rojen v Španiji. Diplomiral je iz arabske književnosti in študiral teologijo v Španiji. Bashar Basil Najeeb prihaja iz Bagdada, diplomiral je iz računalništva, kmalu bo diplomiral še iz teologije. Aiden Elia Jejo prihaja iz Alkoša na severu Iraka. Izselil se je na Nizozemsko, kjer je študiral teologijo, se poročil in zdaj dela kot učitelj angleščine.

Maziljenje novomašnikovih rok. FOTO: Tatjana Splichal (fotografija je ilustrativna)

Patriarh Sako je v nagovoru med slovesnim bogoslužjem poudaril, da je eden najpomembnejših trenutkov mašniškega posvečenja, ko novi duhovnik izpove svojo vero in pripravljenost, da posveti svoje življenje »služenju Kristusu in bratom«. Nove duhovnike je pozval, naj bo molitev vir njihovega odnosa z Bogom, obenem pa vir miru, spokojnosti in varnosti. Kardinal Sako se je novim duhovnikom zahvalil, da so ostali zvesti svojemu poklicu v družbi, ki »izgublja človeške in duhovne vrednote« in se vse bolj usmerja v materializem.

Duhovniškega posvečenja so se udeležili številni verniki, med njimi apostolski nuncij v Iraku, slovenski nadškof Mitja Leskovar, bagdadski pomožni škof Basil Yaldo ter veleposlaniki Italije, Španije in Avstralije.

Nalaganje
Nazaj na vrh