Zapri
Iskanje

Znova odkrite poti sv. Cirila in Metoda

Objava: 06. 07. 2007 / 06:10
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Znova odkrite poti sv. Cirila in Metoda


udeleženci kongresa pred velegradsko baziliko (foto ČŠK)

Ukrajinska grškokatoliška univerza (UCU) v Lvovu in Fakulteta sv. Cirila in Metoda državne univerze v Olomucu sta ob 100. obletnici tako imenovanega »unionističnega kongresa« v Velehradu na Moravskem, ki je skušal zgraditi most med katoličani in pravoslavnimi verniki slovanskega porekla, pripravili kongres. Udeleženci so v sklepni izjavi zapisali, da bi spet veljalo obuditi izročilo kongresa izpred sto let. Ugledni teologi iz vse Evrope in razpravljavci v delovnih skupinah so, kot »kongresniki« leta 1907, poskušali najti sporočilo za sedanji čas in svet v duhovni dediščini svetih bratov Cirila in Metoda ter poti, kako bi zbližali Cerkve na Vzhodu in Zahodu. Takšna je bila tudi vodilna misel tokratnega srečanja, ki se zavzema za globljo solidarnost med kristjani v Evropi. Ob premišljevanju tega, kaj nam sporočata sveta brata, so si bili zbrani edini, da naj se »prebivalci Evrope povrnejo k svojim v evangeliju zakoreninjenim vrednotam«.

Ugledni češki teolog kardinal Tomas Špidlik je na kongresu opozoril na izvirni prispevek slovanskega krščanstva k Evropi: personalizem oz. poudarjanje osebe in človekovega odnosa. »Vse Cerkve so kot različne ikone, ki končno opozarjajo na svoj skupni temelj – Kristusa,« je poudaril kardinal.

VEČ O KONGRESU

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh