Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Župnik Jože Pavlakovič prejemnik plakete Občine Črnomelj

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 23. 02. 2023 / 09:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.02.2023 / 09:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Župnik Jože Pavlakovič prejemnik plakete Občine Črnomelj
Župnik Jože Pavlakovič je za dolgoletno izjemno in predano delo v župniji Stari trg ob Kolpi ter za bogatenje kulturne, zgodovinske in verske dediščine v lokalnem okolju prejel plaketo Občine Črnomelj za leto 2022. FOTO: Jani Pavlin

Župnik Jože Pavlakovič prejemnik plakete Občine Črnomelj

Med letošnjimi prejemniki občinskih priznanj v Občini Črnomelj je bil tudi župnik Jože Pavlakovič, ki že 32 let opravlja pastirsko službo v Župniji Stari trg ob Kolpi. Priznanja so se med drugim razveselili še skavti lokalne enote Steg Črnomelj 1 ob 30-letnici ustanovitve skavtstva v Beli krajini.

Jože Pavlakovič je leta 1990 nadomestil župnika Alojzija Rajka. Že takoj ob prihodu v župnijo so bile njegove misli in oči poleg dušnega pastirja usmerjene v potrebe fare, obsega celotno Poljansko dolino ob Kolpi in vernike iz Spodnjega Loga. Poleg farne cerkve sv. Jožefa v Starem trgu je v župniji še devet cerkva.

Sam se je lotil izdelave cerkvenih klopi

Ob prihodu v župnijo je Pavlakovič, katerega prvi poklic je mizar, takoj zavihal rokave in si uredil mizarsko delavnico, za pastoralno delo pa je uredil kapelo v župnišču. Še istega leta je izdelal klopi za cerkev v Zagozdacu, ki jo je njegov predhodnik obnovil. Sledilo je centralno ogrevanje v župnišču. Zatem se je lotil obnove drugih cerkva. Za cerkev sv. Antona je denimo vse pohištvo izdelal sam, so med drugim zapisali v utemeljitvi.

Jože Pavlakovič je župnik v Starem trgu ob Kolpi že od leta 1990. FOTO: Tatjana Splichal

Ustanovil skupnost TAV za pomoč odvisnikom

Leta 2003 je z nekaterimi verniki obiskal Skupnost Cenacolo, saj je želel tudi v njihovem kraju oziroma župnišču ustanoviti skupnost za pomoč odvisnikom. Po še nekaj podobnih obiskih in več pogovorih je v župniji 1. maja 2006 uradno zaživela skupnost TAV s petimi fanti, ki jih je Pavlakovič pripeljal iz Mađugorja. »Skupnost je zelo uspešno delovala 13 let in v tem času se je izkazalo, kako dobrodošli so bili ti fantje v naši fari. V času delovanja skupnosti je bilo v fari narejenega zelo veliko dela, na pobudo in z odličnim vodenjem gospoda župnika. Na začetku je bilo veliko nasprotovanja skupnosti s strani krajanov, vendar se je s časom nasprotovanje umirilo.«

Predlog za podelitev priznanja župniku Jožetu Pavlakoviču je podala Krajevna skupnost Stari trg ob Kolpi.

Pohištvo za dom izdelal sam

Največji projekt v času trajanja skupnosti je bila gradnja večnamenskega doma TAV, ki stoji na mestu gospodarskega poslopja za župniščem. V domu TAV so prostori za bivanje uporabnikov skupnosti TAV, skupna kuhinja z jedilnico, mizarska delavnica in velika kapela, kjer se v zimskem času izvaja bogoslužje. Vso pohištvo v domu TAV je gospod župnik izdelal sam.

Kot v Betlehemu

Župnik Pavlakovič je znan tudi po prečudovitih jaslicah v župnijski cerkvi Svetega Jožefa, ki jih je prvič postavil sam leta 2005, pozneje pa so mu pomagali fantje iz komune. »To niso le jaslice, temveč `celoten Betlehem´, saj te zavzemajo ves prezbiterij in sprednji del cerkvene ladje. Daritveni oltar je dejansko del jaslic. V lesu izrezljane figure so naredili domači župnik, udeleženci terapevtske skupnosti ter domači rokodelec Tone Šegina.«

Jaslice v župnijski cerkvi v Starem trgu ob Kolpi. FOTO: Jože Potrpin

Priznanje skavtom ob 30-letnici delovanja

V letu 2022 so skavti Steg Črnomelj 1 praznovali 30-letnico delovanja. Kljub krajšem premoru, ko lokalna enota ni delovala, se je skavtski duh ohranil in se razširil na območje celotne Bele krajine.

Skavti Steg Črnomelj 1 so za izjemen doprinos k skavtski dejavnosti in vključenost v lokalno okolje ter za prizadevno, uspešno, skrbno in predano delo ob 30-letnici delovanja prejeli diplomo Občine Črnomelj. FOTO: Jani Pavlin

Belokranjski steg Duma med brezami danes šteje več kot 100 članov, kar je najvišje število v vseh tridesetih letih delovanja. »Steg je v zadnjih petih letih postal prepoznaven tako v lokalnem kot tudi državnem okolju, voditelji pa se zavedajo pomembnosti izobraževanj in znanja za vzgojo otrok po skavtski metodi, kar se odraža v kakovosti in uspešnosti njihovega dela.

Skupnost voditeljev lokalne enote Steg Črnomelj 1 združuje 20 voditeljev prostovoljcev, ki vodi več kot 90 članov iz celotne Bele krajine.

Obširnejši utemeljitvi za podelitev obeh priznanj lahko preberete v priponki.

Utemeljitev priznanj.docx


Kupi v trgovini

Novo
Klic
Za mladino
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh