Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zver in Janša pozvala komisarko Jourovo k odstopu [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 02. 04. 2024 / 15:49
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.04.2024 / 16:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zver in Janša pozvala komisarko Jourovo k odstopu [VIDEO]
Na novinarski konferenci sta spregovorila prvak SDS Janez Janša in strankin evropski poslanec dr. Milan Zver. FOTO: Bor Slana/STA

Zver in Janša pozvala komisarko Jourovo k odstopu [VIDEO]

Iz dokumentov, ki jih je evropski poslanec dr. Milan Zver (SDS/ELS) po letu dni pridobil o lanskem obisku podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove v Sloveniji, izhaja, da je potrjen sum o njenem vmešavanju v notranje in ustavnopravne zadeve Slovenije, je danes na novinarski konferenci pojasnil prvak SDS Janez Janša.

Njegovim besedam je prikimal tudi dr. Milan Zver, češ da gre za »nesprejemljivo vmešavanje v državo članico na področju, kjer ni skupnih politik«. Oba z Janezom Janšo sta, kot je poročala STA, izpostavila, da se je Jourova med obiskom srečala tudi s predsednikom Ustavnega sodišča (US) Matejem Accettom in to zgolj 10 dni po odločitvi US o zadržanju izvajanja novele Zakona o RTVS, zato si je po njunem obisk mogoče razlagati kot nedopusten politični pritisk na Ustavno sodišče.


Šele po posredovanju ombudsmanke

To je po obisku Vere Jourove spremenilo svojo odločitev. »Politično gledano je bilo povsem jasno, da je ta odločitev US temeljila tudi na vsebini pogovora z evropsko komisarko,« je prepričan Janša. Zver si je vse od komisarkinega obiska prizadeval pridobiti dokumente v zvezi z obiskom, zlasti s srečanjem na Ustavnem sodišču. Večino dokumentov, resda s še vedno zatemnjenimi deli, je prejel šele po januarskem posredovanju evropske varuhinje človekovih pravic Emily O'Reilly.

Nevestno delo, zloraba položaja, opustitev dolžnega ravnanja

Zver je po lastnih besedah želel opozoriti na netransparentnost pri delovanju komisarke Jourove in poudariti, do kod si je upala politizirati zakonodajni proces v Sloveniji. »Hoteli smo opozoriti na njeno nevestno delo, zlorabo položaja, opustitev dolžnega ravnanja,« je poudaril Zver, ki ji očita zlasti poskus političnega vplivanja na delovanje slovenskih inštitucij, kar je v nasprotju s pogodbo o delovanju EU, pa tudi z lizbonsko pogodbo, je še poročala STA.

Soodgovorna za vse, kar se je pozneje zgodilo na RTV

»Indici kažejo, da je Jourova močno vplivala na zakonodajni proces, česar ne bi smela, in da je deloma odgovorna za vse, kar se je pozneje zgodilo na RTV, vključno s spremembami programskih shem in čistkami na RTV,« je še dodal evropski poslanec. Janša pa vidi »kronski dokaz« vpliva na zakonodajni proces v Sloveniji v delu opomnika pred pogovori z Accettom, katerega deli niso zatemnjeni, v njem pa Jourova odločitev US o zadržanju izvajanja novele Zakona o RTVS označi za kontroverzno.

Kaj imajo skrivati?

Med še vedno počrnjenimi deli dokumentov je 3. točka opomnika pred pogovori z Accettom, pri čemer se je Janša vprašal, zakaj je tako in kaj imajo skrivati. Zveru pa se zdi sporno tudi, da je v komisarkinih opomnikih pred obiskom omenjena depolitizacija RTVS, večkrat pa tudi medijski imperij stranke SDS s poudarkom na Novi24TV in Demokraciji kot domnevnih ustvarjalkah lažnih novic. »Povsem jasno se vidi, do kje so pri svoji politizaciji pri Evropski komisiji šli,« je zatrdil Zver.

Zver pripravlja tožbo

Napovedal je, da bo skušal manjkajoče dele dokumentov pridobiti prek Sodišča EU, in razkril, da pripravlja tožbo, saj evropska komisarka s poslanimi dokumenti ni izpolnila svojih obveznosti in odgovornosti. Po Janševih besedah pa bodo v različnih političnih forumih EU sprožili tudi druge postopke, saj je, kar si je privoščila Jourova, temeljna zloraba funkcije: »Bili so že podobni primeri, a ta je prvi, pri katerem se da to s konkretnimi dokumenti razkrinkati in dokazati.«

Z dokumenti razkrili, kdo je cenzor v Sloveniji

Prvak SDS, ki je skupaj z evropskim poslancem Zverom komisarko Jourovo pozval k odstopu, je še dodal, da so z dokumenti razkrili, kdo (spletni portal Oštro) je cenzor v Sloveniji. »Povejte mi, ali je Anuška Delić Zavrl politično nevtralna oseba ali ne?« se je hipotetično vprašal in celotno zgodbo povzel takole: »Ustavnemu sodišču so prišli povedat, naj zadržanje novele Zakona o RTVS spremeni. In US je to storilo. Smo pri temeljnem vprašanju suverenosti države. Slovenija je ni prenesla na EU.«

Ne lastna moralna zmaga, temveč princip

Zver pa je še ponovil, da gre v tem primeru za zlorabo funkcije podpredsednice Evropske komisije, kar posledično vodi tudi do nezaupanja prebivalcev EU v evropske inštitucije. Doseženega si ne šteje za lastno moralno zmago, temveč za princip. »Ne smemo dovoliti, da bi kateri koli evropski komisar še kadar koli tako interveniral v državo članico EU,« je zaključil evropski poslanec in zagotovil, da ne gre za predvolilni manever, saj si dogodka ni izmislil sam, kot dolžnost pa čuti, da pride zadevi do dna.

Nalaganje
Nazaj na vrh