Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na čelo RTVS Zvezdan Martić. »Odločitev je bila pričakovana.«

Objava: 14. 07. 2023 / 09:01
Oznake: Slovenija
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.07.2023 / 10:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na čelo RTVS Zvezdan Martić. »Odločitev je bila pričakovana.«
Zvezdan Martić. FOTO: RTV Slovenija

Na čelo RTVS Zvezdan Martić. »Odločitev je bila pričakovana.«

Na tretji seji sveta RTV Slovenija so svetniki za predsednika uprave te medijske hiše imenovali Zvezdana Martića. Podprlo ga je 16 od 17 svetnikov. »Šlo je za odločitev, ki je bila pričakovana,« je za spletno Družino komentiral Peter Jančič.

Na seji so se sicer predstavili štirje kandidati, ki so izpolnjevali razpisne pogoje: Peter Dular, Rajko Gerič, Miha Krišelj in Zvezdan Martić. Za imenovanje je bilo treba zbrati devet glasov svetnikov, Martića pa je podprlo 16 od 17 svetnikov. Po imenovanju je povedal: »Sem neskončno zadovoljen in počaščen. Moja prva prioriteta bo normalizacijo odnosov.« 

Prve izkušnje na RTV leta 1987

Martić je po izobrazbi inženir elektrotehnike, na RTV Slovenija pa je začel honorarno delati leta 1987 kot novinar in urednik v informativnem programu. Decembra 2001 je s sodelavci začel postavljati Multimedijski center, katerega vodja je bil do januarja 2010. Po odhodu iz MMC-ja je ustvarjal različne oddaje, bil je tudi pomočnik direktorice Televizije Slovenija, zadnji dve leti je bil zaposlen kot urednik komentator v informativnem programu televizije.

V prihodnje uprava s štirimi člani

RTV Slovenija bo v prihodnje vodila in upravljala uprava, ki jo bodo sestavljali štirje člani. Vodil jo bo v četrtek imenovani predsednik uprave. Mandat članov uprave traja štiri leta. Nov predsednik uprave bo do ponedeljka, 17. julija, predlagal dva člana uprave izmed na razpis prijavljenih kandidatov, ki izpolnjujejo pogoje. Svet RTV Slovenija bo o kandidatih glasoval na seji. »Pri imenovanju dveh članov uprave bom iskal sodelavca s finančnega, pravnega področja in organizacije dela,« je povedal nov predsednik uprave.

Delavskega direktorja kot četrtega člana uprave RTV Slovenija volijo zaposleni. Prvi krog volitev bo 25. julija, morebitni drugi krog pa 16. avgusta.

Za komentar na izid glasovanja in kakšno javno RTV, ki jo finančno z obveznim prispevkom podpiramo vsi, lahko pričakujemo, smo vprašali Petra Jančiča, urednika in pisca portala Spletni časopis.

Kakšno RTV lahko pričakujemo pod vodstvom Zvezdana Martića?

Nekoliko je nerodno, ker je Zvezdan Martić bil eden od protestniških novinarjev, ki so skupaj z ministrico za kulturo pred stavbo protestirali za cilje vladne koalicije. Zdaj imamo na eni strani predsednika sveta RTV Gorana Forbicija, ki je bil predlagatelj sprememb zakona, s katerim je prišlo do zamenjav. In zdaj še aktivista, ki je posledično za aktivistično dejavnost nagrajen z neko najvišjo pozicijo.

To za videz nepristranskosti in korektnosti javne RTV do vseh ni dobro. Ljudje vendarle pričakujejo, da bodo televizija, radio in drugi mediji, ki jih vsi plačujemo, pluralni in bodo korektno poročali o vsem. Kakor so to delali zadnja leta. Ne glede na vse spore, ki so jih imeli na RTV in stavke novinarjev, so po moji oceni v zadnjih letih delo opravljali korektno. To je tisto, kar ljudje pričakujejo. Če bo ta predsednik uprave stvari peljal v drugo smer, bo to slabo.

 Peter Jančič je pisec in urednik portala Spletni časopis. FOTO: Anže Malovrh/STA 

Izglasovan je bil z veliko večino. Kako komentirate izid glasovanja 16 glasov za in en proti?

To ni bilo nič nepričakovanega. Svet RTV Slovenija, ki si ga je nastavila vladajoča koalicija, je izrazito enostranski. Sam sem že pred tedni v kolumni pisal, da je daleč najboljši kandidat, glede na reference, strokovno znanje in izkušnje, Rajko Gerič, ki pa niti slučajno nima možnosti, da bi bil izvoljen. Ker pri teh volitvah ne gre za to, da izvoliš najboljšega, z najboljšimi znanji in izkušnjami, temveč da izvoliš »našega«. To so dejstva. Če samo pogledamo funkcije, ki so jih kandidati opravljali, ima Gerič tu več znanj (sedanji odgovorni urednik Informativnega programa TV SLO 2, pred tem direktor družbe TSmedia, ki med drugim upravlja Siol.net, ter še prej pomočnik odgovornega urednika portala Siol.net in odgovorni urednik Informativnega programa TV SLO, op. a.). Gospod Zvezdan Martić je bil namestnik direktorice televizije nekaj let (2019-2021, op. a.), kar je edina višja funkcija, a tudi ne vodilna, saj je bil le pomočnik.

Šlo je za odločitev, ki je bila pričakovana – da se »našega« postavi na vrh. Zdaj bomo videli, kako bo naprej. Napovedi so že bile, da bo izpeljal nek revanšizem, kar pa je zaskrbljujoče.

Nalaganje
Nazaj na vrh