Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ciganka iz opere ali pariška šansonjerka

Za vas piše:
Andreja Hergula
Objava: 06. 12. 2020 / 10:56
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.12.2020 / 06:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ciganka iz opere ali pariška šansonjerka

Ciganka iz opere ali pariška šansonjerka

Nuška Drašček se rada odzove tudi povabilu za nastop na dobrodelnem koncertu Klic dobrote.

Nuško Drašček krasi velikanski glasbeni talent in se znajde v mnogih glasbenih zvrsteh. FOTO: Sandi Fišer



Rojko je njen drugi priimek, ki ga je od moža prevzela na poročni dan pred enajstimi leti. Kljub temu je nadvse navezana na to, da je Draščkova, saj se je pod tem priimkom uveljavila kot glasbena ustvarjalka in se sprehodila skozi celo paleto glasbenih sodelovanj. Rojkova ali Draščkova, dejstvo je, da jo krasi velikanski glasbeni talent in da se znajde v mnogih glasbenih zvrsteh. Tako jo lahko v baročnih oblačilih občudujemo pri prepevanju opernih arij, drugič pa z njo migamo v ritmih popularne glasbe na Popevki ali Melodijah morja in sonca.

Šolana pevka

Nuška Drašček je šolana glasbenica. Nekaj let po diplomi iz mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede se je vpisala na Akademijo za glasbo, kjer je magistrirala na oddelku za petje pri prof. Matjažu Robavsu. Z veseljem opravlja poklic, za katerega se je šolala. V glasbi rada odkriva, kako se znajde v različnih glasbenih zvrsteh, in išče primerni glasbeni repertoar. Nekateri se spominjamo njenega sodelovanja v oddaji Bodi idol in njene zmage z Juretom Seškom v šovu Zvezde pojejo, večina pa jo povezuje z uspešnim zborom Perpetuum Jazzile, ki mu je sledil skok v solo kariero.

Ne sodi

Gotovo je uspešna zaradi dveh stvari. Prva je odprtost do ljudi, ki jih ne želi stlačiti le v en predalček. Prepričana je, da so ljudje večplastna bitja in da jih je treba najprej spoznati, ne pa jih soditi, če jih ne poznamo. Druga stvar, ki jo vodi skozi življenje, je njen instinkt, ki je še ni pustil na cedilu.


Kot Angelina v operi Peplka. FOTO: Darja Štravs Tisu


Življenje ji pripelje tudi ljudi, s katerimi mora sodelovati, a se z njimi osebnostno ne ujame. Glede tega ne dramatizira, saj gre za profesionalen odnos. Če pa ima na izbiro, se takemu odnosu raje izogne. Pravi, da ga ni smiselno vzdrževati, saj ne eden ne drugi nima nič od tega. Sicer pa ima rada odkritost, takšno, ki ni nesramna in direktna. Stvari se da povedati na nežaljiv in spoštljiv način, pojasni.

Kako skrbno čuva svojo intimo? »Notranji občutek mi sproti pove, kdaj potegniti črto. Najgloblje misli in razmišljanja hranim za ljudi, za katere začutim, da jim to lahko zaupam. Nimam pa potrebe, da bi vsako misel delila z javnostjo. Tega tudi sama kot poslušalka ne iščem pri drugih pevcih, umetnikih.«

Med karanteno učenje in kuhanje

Pomiri jo, da se zbudi ob ljubečem možu Mihi in desetletnem sinu Luki. Mož ji je v obdobju karantene v pomoč tudi pri šolanju na daljavo. Sama poskrbi za jutranjo telovadbo, slovenščino in druge predmete, Miha pa predvsem za matematični del. Kaj pa družina počne med karanteno? Nuška pravi, da delajo to, kar počnejo običajno, le več časa imajo za to. Gredo ven in se igrajo z žogo, ker pa zunaj nimajo toliko prostora, so večji del omejeni na ustvarjalno početje notri: branje, risanje, filmske večere. Sin rad z mamo tudi kaj dobrega skuha: »Luka ima veliko dobrih idej za obroke. Rad pomaga pri celotnem kuharskem procesu. Običajno ga zadolžim za mešanje ali rezanje. Kuhanje rad nadzoruje, vmes pa se pogovarjava o začimbah in o tem, kaj mu diši.«


_ _ _

*Celoten članek si preberite v Naši družini (49/2020), ki jo lahko prelistate TUKAJ.*

*Naša družina na facebooku TUKAJ.*

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh