Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl prvi rektor ljubljanske univerze dr. Miha Tišler

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 30. 03. 2021 / 11:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.03.2021 / 11:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl prvi rektor ljubljanske univerze dr. Miha Tišler

Umrl prvi rektor ljubljanske univerze dr. Miha Tišler

V njegovem mandatu je bila Teološka fakulteta 18. novembra 1992 ponovno vključena v Univerzo.

Dr. Miha Tišler je bil prvi rektor Univerze v Ljubljani v samostojni Sloveniji. FOTO: SAZU



Z Univerze v Ljubljani so sporočili, da je v 95. letu starosti umrl njen prvi rektor v samostojni Sloveniji (med letoma 1991 in 1995), akademik in zaslužni profesor dr. Miha Tišler, nekdanji dekan takratne Fakultete za naravoslovje in tehnologijo in redni profesor na današnji Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo. Zaradi epidemioloških razmer so žalno sejo prisiljeni prestaviti na poznejši datum, je pa TUKAJ možen vpis v elektronsko žalno knjigo.

Od leta 1977 redni član SAZU

Dr. Miha Tišler je predaval na mnogih tujih univerzah in bil na vodstvenih položajih mednarodnih organizacij in združenj s področja kemije in visokega šolstva. Za svoje delo je prejel številna domača in mednarodna priznanja, nagrade in nazive, med drugim zaslužnega profesorja in častnega doktorja Univerze v Ljubljani, Ambasadorja znanosti Republike Slovenije in od leta 1977 rednega člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU).

Prispeval k razvoju in dvigu kakovosti študija kemije

Bil je med najvidnejšimi slovenskimi znanstveniki druge polovice 20. stoletja in ustanovitelj znamenite »ljubljanske šole organske kemije«. Ugled slovenske znanosti je ponesel po svetu tudi s sodelovanjem z različnimi univerzami, organizacijami in združenji z vsega sveta. Po podiplomskem študiju na Cambridgeu se je vrnil v Ljubljano in prispeval k razvoju in dvigu kakovosti študija kemije.

Aktivno sodeloval pri Zakonu o visokem šolstvu

Kot prvi rektor je aktivno sodeloval pri konec leta 1993 sprejetem Zakonu o visokem šolstvu, ki je bil podlaga za temeljito preobrazbo univerze, z njim pa je veljavo spet pridobilo znanstveno delo. Ustanovil je Rektorjev sklad za spodbujanje ustvarjalnega raziskovalnega dela, poudarjal pomen sodelovanja s tujino, ob koncu njegovega mandata rektorja je ljubljanska univerza postala članica Utrechtske mreže univerz.

Vitez Reda svetega Gregorja Velikega

V času njegovega mandata je bila Teološka fakulteta 18. novembra 1992 ponovno vključena v Univerzo, kar je bil eden od povodov, da ga je papež Janez Pavel II. leta 1995 imenoval za viteza Reda svetega Gregorja Velikega, torej v naziv, ki ga sveti oče podeljuje katoliškim naukom.

Ob smrti nadškofa Alojzija Šuštarja

Ob smrti nadškofa dr. Alojzija Šuštarja smo v Družini objavili njegovo izjavo, v kateri se je dotaknil tudi ključnega obdobja za vrnitev Teološke fakultete v Univerzo: »Pokojni nadškof in metropolit dr. Alojzij Šuštar mi bo ostal v trajnem spominu kot izjemna in spoštovana osebnost blagega značaja, kot velik človekoljub in domoljub. Bil je človek velikih duhovnih razsežnosti, odprt za pogovor, vedno je izžareval neizmerno človeško toplino. Še preden je Teološka fakulteta po njegovih prizadevanjih ponovno postala članica Univerze v Ljubljani, je kot njen veliki kancler podpisal z Univerzo pogodbo o sodelovanju.«

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh