Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Avstralska komisija o zlorabah predstavila končno poročilo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 12. 2017 / 12:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

Avstralska komisija o zlorabah predstavila končno poročilo

Med leti 1950 in 2009 naj bi otroke zlorabljalo 7 % duhovnikov.

Avstralska komisija za preiskavo zlorab je danes vladi v Canberri po štiriletnem delu predstavila končno poročilo. Kdaj bo vsebina poročila dostopna javnosti, zaenkrat še ni znano. »Odločitev je v rokah vlade, kdaj bo poročilo predstavila parlamentu in nato objavila«, je za nemško katoliško agencijo KNA povedala tiskovna predstavnica komisije.



Francis Sullivan, predsednik »Sveta za resnico, pravičnost in ozdravljenje« pri Avstralski škofovski konferenci, vlado spodbuja k čim hitrejši objavi vsebine poročila. Predsednik vlade bi moral pokazati, »da poročilo jemlje 100 % resno in ga ne bo odložil v predal«, meni Sullivan. Že večkrat so politično pomembni postopki »pristali v odpadkih, ker vlade niso bile dovolj uspešne«.

Sullivan posebej spodbuja tudi katoliško Cerkev, naj se iz poročila česa nauči, temu pa naj sledi korenita reforma. »Cerkveni voditelji se lahko opravičujejo do onemoglega, ampak dokler z dejanji ne bodo pokazali, da resnično prevzemajo odgovornost, jim ne bo nihče prisluhnil.« V krogu škofov še vedno obstajajo »nazadnjaške interesne skupine«, ki bi želele poročilo komisije prikriti javnosti.

Avstralska vlada je komisijo za preiskavo odnosa cerkvenih ustanov do spolnih zlorab ustanovila leta 2013. Poleg Cerkva in verskih skupnosti so morali svoj odziv na spolne zlorabe predstaviti tudi športna društva, bolnišnice, vojska in druge javne ustanove. Kot povezovalno telo z državno komisijo so avstralski škofje ustanovili »Svet za resnico, pravičnost in ozdravljenje«.

V središču avstralskega škandala o spolnih zlorabah je katoliška Cerkev. Po dognanjih komisije naj bi med leti 1950 in 2009 otroke zlorabljalo 7 % duhovnikov. V posameznih redovnih skupnostih je bilo ponekod obtoženih kar 40 % članov. Povprečna starost žrtev je bila pri deklicah deset in pri dečkih enajst let. Dečki z 90 % med žrtvami zlorab predstavljajo največjo skupino.

Ob sklepu zadnjega zasedanja komisije pred mesecem dni je njen predsednik Philip Reed sporočil, da je komisija od leta 2013 v 57 javnih zaslišanjih in 444 delovnih dneh prisluhnila izjavam več kot 1.300 prič. Poleg tega pa so člani komisije na zaprtih sejah prisluhnili še osebnim izpovedim skoraj 8.000 žrtev spolne zlorabe otrok v javnih ustanovah.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh