Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Baragovo jubilejno leto

Za vas piše:
K. C.
Objava: 10. 01. 2018 / 08:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.10.2023 / 12:36
Ustavi predvajanje Nalaganje

Baragovo jubilejno leto

19. januarja bo minilo 150 let od smrti misijonarja, častitljivega božjega služabnika škofa Friderika Ireneja Barage.

Med svetniškimi kandidati, za katere poteka postopek za razglasitev za blaženega, je letos v ospredju slovenski misijonar, častitljivi božji služabnik, škof Friderik Irenej Baraga. 19. januarja bo namreč minilo 150 let od njegove smrti.

Ob tej priložnosti pri Založbi Družina pripravljamo brošuro, ponatis slikanice, podobe Barage, podobice z molitvijo in spominke. Do zdaj je Založba Družina izdala dve Baragovi knjigi: Krščanski nauk za Indijance in Baragiana (Pisma in dokumenti 1797-1830). Leta 2007 je naša založba izdala tudi katalog Franceta Barage, ki je izšel ob 150-letnici prve javne Baragove biografije, Baragovi biografi in baragoslovci. O tem Božjem služabniku pa si lahko preberete tudi v knjigi Vi ste luč sveta: Sveti na Slovenskem.

Dogodki, povezani z Barago

V Sloveniji, predvsem v novomeški škofiji, bo vrsta dogodkov. Prvič se bomo te obletnice spomnili že v soboto, 13. januarja, v Trebnjem, kjer bo ob 10. uri somaševanje škofov in duhovnikov. Pri maši bodo sodelovali tudi koledniki novomeške škofije, ki bodo po maši imeli svoje srečanje z misijonarji. Po maši bo tudi akademija.

Ob nedelji svetniških kandidatov ljubljanske metropolije, 23. septembra, bo osrednji dogodek v Trebnjem v župnijski cerkvi, kjer bo ob 15. uri molitev, ob 16.uri maša, po njej pa kulturni program.

Vse leto 2018 bo v Baragovi galeriji v Trebnjem na ogled razstava o Baragovem življenju, obeta pa se še razstava Baragovih dokumentov, knjig in predmetov ter razstava čipk na temo Barage. Tudi Baragovo rojstno hišo v Mali vasi pri Dobrniču si je možno ogledati vse leto ob vnaprejšnjem dogovoru.

9. junija bo ob 19. uri v okviru Baragovih dni slovesna maša ob Baragovem rojstnem dnevu in molitev za beatifikacijo v župnijski cerkvi v Trebnjem. Po maši bo kulturni program.

30. junija se bo ob 7. uri v okviru Baragovih dni začel pohod po Baragovi poti od župnijske cerkve v Trebnjem (izpred Baragovega spomenika) mimo gradu do Vrhtrebnjega, Dobrniča, kjer je bil krščen, Male vasi, kjer je rojstna hiša in nazaj do Trebnjega.

Baraga bo v ospredju tudi na letošnjem oratoriju.

Več o Baragi si preberite: 

Baragov spominski dan v Trebnjem
Papež odobril priznanje herojskih kreposti Božjega služabnika Friderika Ireneja Barage
Svetost v dejanju - Ob 180. obletnici prihoda Friderika Ireneja Baraga v Ameriko

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh