Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Belgijci potrdili evtanazijo za otroke

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 02. 2014 / 10:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Belgijci potrdili evtanazijo za otroke

Belgijci potrdili evtanazijo za otroke

Belgija je prva država na svetu, ki nima starostne meje za opravljanje evtanazije.

Belgijska poslanska zbornica je včeraj glasovala o zakonu, ki dopušča evtanazijo mladoletnim osebam. 86 poslancev je glasovalo za, 44 proti predlogu, 12 poslancev pa se je glasovanja vzdržalo. Opazovalci so glede na večinsko sestavo parlamenta ves čas računali, da bo zakon izglasovan. Senat je predlog potrdil že konec lanskega leta, prav tako tudi pravosodni odbor zbornice.

Belgija je s tem postala prva država na svetu, ki nima starostne meje za opravljanje evtanazije. Na Nizozemskem je doslej dovoljena usmrtitev starejših od 12 let, pa tudi neozdravljivo bolnih novorojencev. Belgijski škofje pred glasovanjem znova opozarjajo pred banalizacijo smrti. Primer mladoletnika, ki si želi smrti, bi lahko postal »nekaj običajnega«, takoj ko bi zdravniki določeno bolezen ali invalidnost v splošnem označili kot »neozdravljivo« in »neznosno«.

Škofovske konference številnih držav članic Evropske zveze so v preteklih mesecih večkrat svarile pred vsemi oblikami dejavne evtanazije. Po besedah predstavnika Avstrijske škofovske konference, škofa Künga, je glasovanje v Bruslju »nesrečno znamenje« za Evropo. Škof je svoj komentar glasovanja zaključil z besedami kardinala Königa: »Človek, sploh otrok, lahko umre v rokah drugega človeka, nikoli pa te roke ne smejo smrti povzročiti.«

Belgijski škofje pa so po prižigu zelene luči za evtanazijo otrok izrazili bojazen, da bo novi zakon odprl možnosti za sprejem dodatnih predpisov, ki bi evtanazijo omogočali tudi za invalide, bolnike z demenco in duševne bolnike. Škofje v izjavi za javnost obsojajo »jasno prekoračitev šeste Božje zapovedi«, ki predstavlja »temelj naše človeške družbe«, obenem pa izražajo upanje, »da bo kljub zakonu o evtanaziji storjeno vse, da bi bili tisti, ki spremljajo umirajoče, prostovoljci ali za to pristojni, deležni sleherne podpore«.

Včeraj so v Belgiji začeli z zbiranjem podpisov za vseevropsko resolucijo, naslovljeno na belgijskega kralja Filipa, v kateri monarha prosijo, naj ne odobri sprejema novega zakona.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh