Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Sarah: z veseljem se vrnimo k evharistiji!

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 09. 2020 / 07:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.09.2020 / 14:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Sarah: z veseljem se vrnimo k evharistiji!

Kardinal Sarah: z veseljem se vrnimo k evharistiji!

»Upoštevanje higienskih in varnostnih predpisov ne sme voditi k sterilizaciji gest in obredov.«

Foto: arhiv Družine (T.S.)

Vatikan kristjane spodbuja, naj se takoj, ko to dopuščajo razmere v epidemiji koronavirusa, vrnejo k običajnemu obhajanju bogoslužij, obenem pa poudarja avtonomijo Cerkve pri vprašanju bogoslužnih obredov in svari pred tem, da bi svete maše označevali kot zgolj prostočasna zbiranja vernikov. Pismo, namenjeno vsem škofovskim konferencam vesoljne Cerkve, so v Vatikanu objavili minuli konec tedna.

Besedilo o obhajanju bogoslužij med in po epidemiji koronavirusne bolezni 19 predsednikom škofovskih konferenc Katoliške cerkve je podpisal prefekt Kongregacije za bogoslužje in disciplino zakramentov, kardinal Robert Sarah. Naslov pisma je »Z veseljem se vrnimo k evharistiji«, zapis pa je odobril tudi papež Frančišek in kardinalu Sarahu na avdienci 3. septembra letos ukazal njegovo objavo. Kardinal v pismu med drugim piše, da »upoštevanje higienskih in varnostnih predpisov ne sme voditi k sterilizaciji gest in obredov«, pri vernikih pa »ne sme, čeprav nezavedno, ustvarjati strahu in negotovosti«. Sodelovanje vernikov pri obhajanju bogoslužij je treba olajšati, vendar »brez improviziranih poskusov obredja in s polnim upoštevanjem bogoslužnih predpisov«.

Za bogoslužne predpise so pristojne izključno cerkvene oblasti

Kardinal Sarah obenem opozarja, da »bogoslužni predpisi niso pravila, o katerih bi lahko odločale civilne oblasti, temveč so zanje pristojne izključno cerkvene oblasti«. Škofje naj si »preudarno, vendar odločno« prizadevajo, da civilne oblasti sodelovanja vernikov pri obhajanju bogoslužij ne bi opredelile zgolj kot »zbiranje« in da ga ne bi primerjale ali celo podrejale prostočasnim druženjem.

Kardinal Sarah v skoraj šeststranskem pismu po eni strani zagovarja upoštevanje »stroge medosebne razdalje«, da bi omejili širjenje okužb z novim virusom. Škofovske konference po vsem svetu so v obdobju epidemije že pokazale čut velike odgovornosti: v sodelovanju s civilnimi oblastmi in strokovnjaki so bili škofje pripravljeni sprejeti »težke in boleče odločitve, vse do daljše prekinitve sodelovanja vernikov pri obhajanju evharistije«.

Kjer je to le mogoče, je treba »vernikom priznati pravico do prejemanja Kristusovega Telesa in do češčenja v evharistiji navzočega Gospoda na predvidene načine, brez omejitev, ki presegajo to, kar predvidevajo higienski predpisi, ki so jih izdale civilne oblasti ali škofje«.

Vse od začetka krščanstva je skupno obhajanje bogoslužih in prejemanje evharistije za vernike tako pomembno, da se temu ne morejo več dolgo odpovedovati, je še zapisal kardinal Sarah.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh