Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od Srčnih koncertov do Pesmi mojih krajev

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 02. 09. 2016 / 12:29
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.06.2023 / 10:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Od Srčnih koncertov do Pesmi mojih krajev

Od Srčnih koncertov do Pesmi mojih krajev

Manca Izmajlova, Benjamin Izmajlov in Gregor Habjanič, predsednik komornega zbora Ave, so predstavili album Pesmi mojih krajev.

Manca Izmajlova, Benjamin Izmajlov in Gregor Habjanič, predsednik komornega zbora Ave, so v petek, 2. septembra, predstavili album Pesmi mojih krajev, ki je izšel pri Založbi Družina. Po besedah direktorja založbe Toneta Rodeta si Založba Družina vse od ustanovitve zavzema za utrjevanje narodne zavesti, za spoštovanje slovenskega jezika in naših duhovnih korenin ter za zdrav ponos na našo kulturno dediščino. "Ko smo se pred dobrim letom srečali z Manco in Benjaminom Izmajlovim, smo hitro našli skupni jezik. Smisel za lepo in kvalitetno, presežno, pristno in trajno, ki ne nagovarja samo kulturne elite temveč je namenjeno ljudstvu. Ljubezen do naše kulturne dediščine ter iskanje novih izraznih oblik, ki bi nagovorile sodobnega človeka, tudi mlade, so skupni imenovalci, ki so nas povezali. Kako naj se najlepše poklonimo naši domovini, naši samostojni in demokratični državi ob njeni petindvajsetletnici, če ne z duhovnim bogastvom slovenske narodne pesmi v veličastni obleki prepričljivega čistega glasu, čudovitih novih aranžmajev in mogočne orkestrske in zborovske izvedbe?" se je vprašal Rode in sklenil, da se z zgoščenko "hvaležno spominjamo vseh prednikov, ki so jo, v zvestobi do domovine, ohranjali skozi stoletja, obujamo domoljubje sedanjih generacij ter ga sveže predajamo prihodnjim rodovom. Zato smo hvaležni za sodelovanje, ponosni na album Pesmi mojih krajev, predvsem pa veseli, da lahko na ta način praznujemo Slovenijo!"

Benjamin Izmajlov je opisal, kako je album nastajal. Ideja se je med drugim izoblikovala skozi njuno skoraj štiriletno turnejo po Sloveniji »100 srčnih koncertov«, ki sta jih z Manco imela po manjših slovenskih krajih. Najprej je bilo načrtovanih le deset koncertov, a zaradi velikega zanimanja sta jih potem naredila kar sto. Pesmi, ki sta jih posnela na albumu Pesmi mojih krajev, sta izbrala na podlagi izkušenj pred slovensko publiko prav na tej turneji. Srčno sta bila vesela, ko je direktor Založbe Družina takoj razumel in podprl njuno idejo. Z njo želita ohraniti ljudsko in ponarodelo pesem, ki je srž vsakega naroda in iz katere izhaja vsa druga glasba, je povedala Manca Izmajlova.

Pri nastajanju novega albuma je sodelovalo kar 140 glasbenikov: Ruski državni simfonični orkester kinematografije, Komorni zbor Ave in posebni gostje: Otroški pevski zbor OŠ Žirovnica ter solisti Manca Izmajlova (glas), Benjamin Izmajlov (violina), Primož Fleischman (sopran saksofon) in Klemen Smolej (kitara).

Snemanje je večinoma potekalo v studiu MOSFILM v Moskvi, kjer je eden najboljše opremljenih studiev na svetu. Mastering – finalizacijo zvoka pa je naredil eden največjih svetovnih mojstrov - Vlado Meller v ZDA, ki je med drugim podpisan pod albume Celine Dion, Paula McCartneyja, Andrea Boccelija itd.

Na albumu je 15 pesmi, večino priredb je napisal Benjamin Izmajlov, po eno novo priredbo pa so prispevali še Slavko Avsenik ml., Sašo Fajon in Patrik Greblo. Po navadi se izvajajo v zborovski različici, tokrat pa prvič s simfoničnim orkestrom, najljubšim instrumentom Benjamina Izmajlova. Vendar so želeli ohraniti zbor, zato so povabili k sodelovanju komorni zbor Ave, saj jih je prepričal s svojo prelepo barvo, je pojasnil Benajmin. Pri aranžmajih, ki jih je naredil sam, je za nasvet vedno vprašal tudi Manco.

Pesmi je Manca Izmajlova prevedla v angleščino, da bi besedila razumeli tudi tujci in potomci Slovencev, ki živijo v tujini in slovenščine ne razumejo več najbolje. Ljubezen do ljudske pesmi ji je privzgojila mati. Skladbe z albuma pozna že od ranega otroštva, čeprav nekatere med njimi niso zelo znane. Med pesmimi, ki jih bodo poslušalci našli na novem albumu, so Lipa zelenela je, Ipavčevi pesmi: himnična Domovini (pri njej se pridruži otroški pevski zbor OŠ Žirovnica) in samospev Čez noč, čez noč, ki jo je napisal Oton Župančič, Regiment po cesti gre, Barčica, Siničja tožba, koroška himna Rož, Podjuna, Zila in znamenita Avsenikova Zvezde na nebu žare.

Pesem Nocoj pa, oh, nocoj je brez orkestra, ob zboru zaigra violina. Pri pesmi Kje so tiste stezice pa Mančin glas spremlja le violina.
Več o zgoščenki in portret pevke Mance Izmajlove bomo objavili v tiskani številki Družine.

Pesmim z albuma boste lahko prisluhnili 10. septembra na koncertu v Križankah v okviru programa Festivala Ljubljana. Prestavljeno s 5. na 10. september zaradi vremena.

Foto: Tatjana Splichal

Video predstavitve:







Preberite tudi:

Pesmi mojih krajev

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh