Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež potrdil mučeništvo nadškofa Romera

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 02. 2015 / 09:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež potrdil mučeništvo nadškofa Romera

Danes naj bi objavili termin za beatifikacijo.

Za beatifikacijo nadškofa Oscarja Arnulfa Romera, ki je bil leta 1980 umorjen za oltarjem, ni več nobenih ovir. Papež Frančišek je včeraj potrdil odlok, s katerim je nekdanjega nadškofa iz San Salvadorja priznal za mučenca. Romero je bil 24. marca 1980 v svojem škofovskem mestu umorjen »iz sovraštva do vere«, je zapisano v vatikanskem odloku. Termin za slovesno beatifikacijo naj bi objavili na današnji tiskovni konferenci.



Nadškofa Romera je 24. marca 1980 med bogoslužjem v San Salvadorju ustrelil neznanec. Ozadje in okoliščine njegovega uboja še danes niso povsem pojasnjeni, atentat pa naj bi bil izveden po naročilu salvadorske vojske. Romero je bil s svojim neutrudnim prizadevanjem za pravice ubogih in zatiranih deležen precejšnjega sovraštva iz tamkajšnjih reakcionarnih krogov.

Postopek za njegovo beatifikacijo se je na škofijski ravni pričel že leta 1990, kasneje se je nadaljeval v Vatikanu, vendar je kmalu prišlo do zastoja. Vzrok je tičal v nejasnostih glede Romerovega odnosa do teologije osvoboditve. Papež Frančišek je postopek kmalu po svoji izvolitvi znova spodbudil.

Papež je včeraj potrdil tudi odlok Kongregacije za zadeve svetnikov, s katerim je priznano mučeništvo patrov minoritov Michela Tomaszka in Sbignea Strzalkowskega ter škofijskega duhovnika Alessandra Dordija, ki so bili iz sovraštva do vere umorjeni avgusta 1991 v Peruju.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh