Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež sprejel nove člane švicarske garde

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 05. 2014 / 08:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež sprejel nove člane švicarske garde

Papež sprejel nove člane švicarske garde

»Kdor služi v švicarski gardi, lahko izkusi, kako se v Rimu na poseben način srečujeta prostor in čas.«

Papež Frančišek se je članom švicarske garde zahvalil za njihovo služenje v Vatikanu. »Vsak dan sem iz neposredne bližine priča vaši predanosti in prizadevnosti. Za to sem vam nadvse hvaležen«, je Frančišek dejal med včerajšnjim sprejemom za gardiste in njihove svojce. Gardiste je spodbudil, naj bodo »zvesti tistemu, kar je dozorelo v njihovih srcih, in naj bodo gotovi, da jim Gospod vedno stoji ob strani in podpira njihovo pot, zlasti ko korak postane utrujen in negotov«. Papeževa garda je poklicana, da s svojim služenjem »jasno in veselo pričuje krščansko vero«, je še pojasnil papež na avdienci za trideset novih rekrutov, ki bodo danes s slovesno prisego uradno sprejeti v vrste švicarskih gardistov.

V nagovoru je papež spomnil tudi na rumeno-rdečo-modro uniformo gardistov, ki v letošnjem letu obhaja svojo stoletnico in velja za »mogočen in značilen simbol« predanosti, zanesljivosti in varnosti. Gardisti pa se morajo seveda nenehno zavedati, da zgolj uniforma ne naredi dobrega švicarskega gardista. Ta to postane s svojo prijaznostjo, z duhom sprejemanja in z občutkom ljubezni do bližnjega, »ki naj bi se dotaknila vseh obiskovalcev Petrove bazilike in svetega očeta«, je pojasnil Frančišek.


Kdor služi v švicarski gardi, lahko izkusi, kako se v Rimu na poseben način srečujeta prostor in čas, je nadaljeval sveti oče. Rim ni le »nekakšen velik muzej«, pač pa »križišče« turistov in romarjev iz vsega sveta, ki izhajajo iz različnih kultur in veroizpovedi. »V to gibanje zgodovine in osebnih zgodb je pritegnjen tudi vsak izmed vas«, je gardistom dejal papež.


Slovesno prisego novih rekrutov v Vatikanu tradicionalno priredijo na današnji dan, 6. maja, med slovesnostjo pa bodo helebardisti papežu Frančišku in njegovim naslednikom po izročilu obljubili, da mu bodo »zvesto, pošteno in častno služili«. Dvajset novih gardistov prihaja iz nemškega dela Švice, šest iz francoskega in štirje iz italijanskega.


Vir: Kathpress / Radio Vatikan

Foto: splet / news.va

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh