Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev križev pot o brezposelnosti in mamilih

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 03. 2014 / 08:24
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papežev križev pot o brezposelnosti in mamilih

Papežev križev pot o brezposelnosti in mamilih

Priljubljeni italijanski nadškof Bregantini se v besedilih osredotoča na »človeške stvarnosti z občutkom brezupa«.

Križev pot na veliki petek, ki ga bo v rimskem Koloseju tradicionalno tudi letos vodil papež Frančišek, bo tokrat v znamenju brezposelnosti in težav z mamili, je v včerajšnjem pogovoru za Radio Vatikan pojasnil avtor besedil za meditacijo, priljubljeni italijanski nadškof Giancarlo Maria Bregantini. Papež Frančišek je nadškofu Bregantiniju, ki je zaslovel predvsem po svojih prizadevanjih v boju proti organiziranem kriminalku v Italiji, zaupal pripravo letošnjih besedil, kar velja za veliko čast.

»Celotni križev pot v Koloseju je posvečen apostolski spodbudi Veselje evangelija. Iz tega dela bom na številnih mestih navajal besede papeža Frančiška«, je napovedal nadškof Bregantini: »Od ene postaje do druge želim pogled usmeriti v krizo današnjega časa. Gre predvsem za vprašanje brezposelnosti, vendar ne samo to. Gre tudi za problem prepolnih zaporov ali pa za strašljivi svet mamil, pa za dramo bolnikov, in ob tem želim posebej opozoriti na tiste bolnike, ki so v zadnjem stadiju svoje bolezni. Na splošno gre za človeške stvarnosti, pri katerih imamo občutek, da ni več nikakršnega upanja.«

Novi papeški dokument je ob tem v precejšnjo pomoč, »saj nam pomaga razumeti sodobni svet z vsemi njegovimi težavami. Posebnost tega je, da lahko svoje krize premagamo le, če pogled upremo v usmiljeno Jezusovo obličje«, pojasnjuje vodja nadškofije Campobasso-Boiano. Nadškof Bregantini je pri Italijanski škofovski konferenci pristojen za področje dela.

V Italiji ga poznajo predvsem kot nekdanjega škofa v južnoitalijanski škofiji Locri (1994-2007) in kot odločnega nasprotnika tamkajšnje mafije, kalabrijske »Ndranghete«. Besedila za letošnji križev pot pripravlja pod geslom »Obličje Kristusa, obličje človeka«.

Lani so meditacije za križev pot na veliki petek pripravili mladi iz Libanona pod vodstvom maronitskega patriarha Bechare Boutrosa Raia. Tradicionalnega križevega pota s papežem ob kulisi antičnega amfiteatra se vsako leto udeleži več deset tisoč ljudi, molitve pa v živo prenašajo televizijske postaje po številnih državah.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh