Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževa okrožnica že odmeva

Objava: 19. 06. 2015 / 10:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papeževa okrožnica že odmeva

Papeževa okrožnica že odmeva

Med številnimi odzivi tudi Greenpeace in hindujci, ZDA in Združeni narodi.

V Vatikanu so včeraj predstavili okrožnico papeža Frančiška o varovanju stvarstva, v kateri sveti oče svetovni javnosti in političnim voditeljem predaja jasno sporočilo, da je nujno potrebno okrepiti boj proti podnebnim spremembam.



V svetu so se na nov dokument iz Vatikana že pojavili številni odzivi. Med drugim se je oglasil izvršni direktor Greenpeacea, Kumi Naidoo, ki v imenu organizacije »pozdravlja dragoceno posredovanje papeža Frančiška v skupnem boju človeštva za preprečitev katastrofalnih podnebnih sprememb«. Po njegovih besedah prva okrožnica o okoljevarstvu premika svet korak bližje kritični točki, ko bomo opustili fosilna goriva in do sredine stoletja popolnoma prešli na čiste obnovljive energije za vse. Pozivu okrožnice bi se moral odzvati vsak človek, saj je okolje skupna dediščina vsega človeštva in odgovornost nas vseh. Papež Frančišek po mnenju Greenpeacea spominja vse, posameznike in svetovne voditelje, na moralni imperativ reševanja družbene in podnebne nepravičnosti. Katastrofalne podnebne spremembe namreč najbolj prizadanejo revne, četudi so ti najmanj prispevali k problemu.

Papeževo okrožnico je komentirala tudi vodja Greenpeace v Sloveniji, mag. Nina Štros, ki prav tako pozdravlja jasno sporočilo okrožnice, da je nujno okrepiti politično voljo za uspešno razrešitev izziva podnebnih sprememb. Prevladovanje osebnih interesov nad skupnim dobrim po njenih besedah vse prevečkrat usmerja odločitve tudi slovenskih političnih akterjev pri odločanju o načinu prehoda v nizkoogljično družbo, kar je v celoti nedopustno in nesprejemljivo ravnanje. Kot piše Štrosova, je potrebno fosilna goriva pospešeno opuščati, jedrska energija je napačna rešitev, prave rešitve pa so v zmanjševanju porabe energije in izkoriščanju sonca, vetra, trajnostne biomase ter vode za pridobivanje energije. Ti razpršeni viri energije bodo v korist vsem in ne samo peščici. Ta dejstva bi moralo po mnenju Štrosove upoštevati tudi Ministrstvo za infrastrukturo, ki trenutno vodi proces javne obravnave Energetskega koncepta Slovenije, dokumenta, ki bo zasidral smer slovenske energetike v naslednjih 40 letih.

Na okoljevarstveno okrožnico Laudato si so se odzvali tudi predstavniki hindujske verske skupnosti. Po besedah Rajana Zeda, predsednika Svetovne hindujske zveze, je »naša moralna in duhovna dolžnost zaščititi okolje in naravo, ki nam jo je dal Bog«.

Zed je poudaril, kako kljub temu, da se ne strinjajo s celotno vsebino okrožnice, cenijo prizadevanja papeža Frančiška, ki v dokumentu izpostavlja vprašanja, kot so povezovanje skrbi za okolje in pravic najrevnejših, znanost kot najboljše orodje, s katerim lahko prisluhnemo krikom zemlje, korenite spremembe v političnih, gospodarskih, kulturnih in družbenih sistemih, pa tudi v življenjskih navadah posameznikov, dostop do varne pitne vode, globalna neenakost, etika v tehnologiji, družbena vključenost, neuspešno razumevanje narave, vlaganje v ljudi, celostna ekologija, neetično potrošništvo, varovanje sveta in ne plenjenje, globalno segrevanje zaradi človekovih dejavnosti, potreba po iskrenem in odprtem dialogu, pregledno sprejemanje odločitev, trajnostna raba naravnih virov, preseganje individualizma, sprememba etičnega pogleda na svet, uporaba trajnostnih virov energije ipd.

Rajan Zed je izrazil upanje, da bo okrožnica pripomogla k oblikovanju javne politike in spremenila vedenje ljudi. Po njegovem mnenju bi morali tudi drugi verski voditelji prav tako javno podpreti skrb za okolje, kajti četudi pripadamo različnim veroizpovedim, si delimo isti dom, našo Zemljo. Za učinkovito zaščito okolja bi se morale povezati vse svetovne veroizpovedi in pripraviti skupno globalno strategijo. Zed papeža poziva k organizaiji svetovnega okoljevarstvenega vrha s predstavniki vseh veroizpovedi.

Posebno pohvalo sta papeževi okrožnici namenila tudi ameriški predsednik Barack Obama in glavni tajnik Združenih narodov Ban Ki-moon. Po besedah predsednika Obame morajo Združene države Amerike »ravnati pogumno« in zmanjšati izpuhe okolju škodljivih plinov ter okrepiti uporabo čistejših virov energije, revne pa je potrebno bolje zaščititi pred nevarnostmi podnebnih sprememb.

Glavni tajnik Združenih narodov je pozdravil izid nove okrožnice in dejal, da je dolžnost človeštva skrb za planet Zemljo ter solidarnost z najrevnejšimi in najranljivejšimi člani družbe. Ban je vse vlade po svetu pozval, naj blagor Zemlje postavijo nad narodne interese in na podnebnem vrhu v Parizu podprejo ustrezne sporazume.

Vir: Greenpeace Slovenia, splet, Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh