Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče sprejel odstop zapravljivega nemškega škofa

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 03. 2014 / 09:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti oče sprejel odstop zapravljivega nemškega škofa

Sveti oče sprejel odstop zapravljivega nemškega škofa

Frančišek je že imenoval upravitelja škofije Limburg.

Papež Frančišek je včeraj sprejel odstop nemškega škofa v Limburgu, Franza-Petra Tebartz-van Elsta. Za apostolskega upravitelja škofije Limburg je imenoval pomožnega škofa iz Paderborna in vodjo preiskovalne komisije o primeru Limburg, Manfreda Grotheja. Za papežev sklep je bilo po navedbah Tiskovnega urada Svetega sedeža odločilnega pomena ne le poročilo o visokih stroških za novo gradnjo škofijskega sedeža v Limburgu, ampak predvsem izgubljeno zaupanje vernikov v škofiji.


Tiskovni urad Svetega sedeža je sporočil:

»Kongregacija za škofe je temeljito preučila poročilo komisije, ki jo je hotel škof in stolni kapitelj, glede vodenja škofije Limburg v Nemčiji, da bi temeljito preučili odgovornost vpletenih pri izgradnji škofijskega centra sv. Nikolaja.

Glede na to, da je v škofiji Limburg prišlo do položaja, ki onemogoča rodovitno izvajanje službe msgr. Franzu-Petru Tebart-van Elstu, je Sveti sedež sprejel odstop, ki ga je imenovani dal 20. oktobra 2013 in na izpraznjeni sedež imenoval apostolskega administratorja msgr. Manfreda Grotheja. Odhajajoči škof, msgr. Tebartz-van Elst bo ob primernem času prejel drugo zadolžitev.

Sveti oče naproša klerike in vernike škofije Limburg, da voljno sprejmejo odločitve Svetega sedeža ter si prizadevajo ponovno ustvariti ozračje karitativne ljubezni in sprave.«

Tebartz-van Elst je bil v domovini deležen številnih kritik zaradi krive prisege o potovanju v Indijo v prvem letalskem razredu, zaradi načina opravljanja svoje službe in zaradi stroškov v višini 31 milijonov evrov za izgradnjo škofijskega sedeža v Limburgu. Od konca lanskega oktobra se po papeževih navodilih ni smel zadrževati na območju svoje škofije.

Od začetka marca so v Vatikanu preverjali poročilo komisije Nemške škofovske konference o finančnih poslih omenjenega škofa. Prefekt Kongregacije za škofe, kardinal Marc Ouellet, se je minuli konec tedna sestal s papežem Frančiškom, tema njunega pogovora pa je bil najverjetneje tudi nemški škof.

Predsednik Nemške škofovske konference, kardinal Reinhard Marx, je izrazil »olajšanje« ob papeževem sprejemu škofovoega odstopa in dodal, da so sedaj potrebni »pripravljenost za spravo, vnovična pridobitev zaupanja in moč molitve«.

Vir: Kathpress / RV

Foto: splet

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh