Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V skrbi za skupen dom

Objava: 18. 06. 2015 / 12:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

V skrbi za skupen dom

Z vatikanske predstavitve papeževe okrožnice o varovanju stvarstva.

Danes je izšla dolgo pričakovana okrožnica papeža Frančiška z naslovom Laudato si' (Bodi hvaljen). O skrbi za skupen dom. Na tiskovni konferenci v novi sinodalni dvorani v Vatikanu so dokument predstavili kardinal Peter Turkson, predsednik Papeškega sveta za pravičnost in mir, metropolit John Zizioulas kot predstavnik ekumenskega patriarhata in pravoslavne Cerkve, ter prof. John Schellnhuber, ustanovitelj in direktor Potsdamskega inštituta za raziskovanje podnebnih vplivov, poroča Radio Vatikan.



Papeževa okrožnica je izšla pri Vatikanski založbi. Izdanih je 75.000 izvodov v italijanskem jeziku in 10.000 v drugih jezikih. Po en izvod okrožnice so osebno dobili tudi vsi škofje po svetu, skupaj s kratkim posvetilom, ki ga je papež Frančišek napisal lastnoročno kot znamenje cerkvenega občestva.

Naslov okrožnice je vzet iz Hvalnice stvarstva svetega Frančiška Asiškega: »Hvaljen, moj Gospod.« Kot je na tiskovni konferenci pojasnil kardinal Turkson, nas sveti Frančišek spominja, da je zemlja naš skupen dom, da nam je tudi kot sestra, s katero skupaj bivamo, in je kot lepa mati, ki nas sprejme v svoj objem. Papež v okrožnici asiškega ubožca postavlja kot zgled skrbi za to, kar je slabotno, in celostne ekologije, ki se živi z veseljem in pristno. Kardinal Turkson je izpostavil, da je v središču okrožnice vprašanje:»Kakšen svet želimo posredovati tistim, ki bodo prišli za nami?« Po Frančiškovih besedah se vprašanje ne nanaša samo na okolje, saj vprašanja ne moremo zastaviti delno. Usmerja nas, da se vprašamo o smislu življenja in o vrednotah, ki so osnova družbenega življenja. Če si ne bomo zastavili teh temeljnih vprašanj, naše ekološke zaskrbljenosti po papeževem mnenju ne bodo mogle doseči pomembnih rezultatov.

Danes se z zemljo grdo ravna in se jo pleni, njeno ječanje se pridružuje vsem revnim in vsem »odvrženim« tega sveta. Papež Frančišek vabi, naj jim prisluhnemo, ter vse spodbuja k »ekološkemu spreobrnjenju«, kar pomeni prevzeti odgovornost in skrb za skupen dom. Sveti oče obenem priznava, da se po svetu širi občutljivost do okolja in zaskrbljenost ob škodi, ki jo to doživlja. Pa vendar ohranja zaupanje in upanje v morebitno spremembo smeri. »Človeštvo je še vedno zmožno sodelovati pri izgradnji našega skupnega doma … človek je še vedno sposoben pozitivno delovati«, beremo v okrožnici. Kardinal Turkson izpostavi, da ravno v luči te poti spreobrnjenja in upanja v prihodnost papež postavi v središče okrožnice pojem »celostne ekologije«. Ta je kot vzorec, ki lahko oblikuje temeljni odnos osebe z Bogom, s sabo, z drugimi ljudmi in s stvarstvom, je še dejal kardinal Turkson.

Pravoslavni metropolit John Zizioulas je na tiskovni konferenci zatrdil, da izid papeževe okrožnice predstavlja zadovoljstvo tudi za pravoslavne vernike, pri čemer je spomnil, da je bil ekumenski patriarhat prvi v krščanskem svetu, ki je mednarodno skupnost opozarjal na resnost ekološkega problema. Kot je dejal, »okrožnica prihaja v ključnem trenutku človeške zgodovine« in bo po njegovem prepričanju nedvomno imela svetovni učinek na zavest ljudi. Izpostavil je »globino in temeljitost, s katerima je obravnavan ekološki problem«, resnost, s katero se k njemu pristopa, ter konkretne nasvete in predloge o tem, kako delovati, da bi se spoprijeli s posledicami. Metropolit Zizioulas je izpostavil tri vidike Frančiškove okrožnice: teološki pomen ekologije, duhovno razsežnost ekološkega problema in ekumenski pomen novega dokumenta.

Vir: Radio Vatikan
Foto: RV / ANSA

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh