Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Trebnjem začeli Baragovo leto

Za vas piše:
K. C.
Objava: 15. 01. 2018 / 11:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Trebnjem začeli Baragovo leto

V Trebnjem se je v soboto, 13. januarja, s somaševanjem škofov in duhovnikov začelo Baragovo leto.

V Trebnjem se je v soboto, 13. januarja, s somaševanjem škofov in duhovnikov začelo Baragovo leto. Pri maši so sodelovali tudi koledniki novomeške škofije, ki so po maši imeli srečanje z misijonarji.

Mašo je daroval novomeški škof Andrej Glavan. V pridigi je predstavil življenje in delo misijonarja, pastirja in škofa Friderika Ireneja Barage. Rodil se je 28. junija 1797 v Mali vasi pri Dobrniču na Dolenjskem (zdaj Knežja vas), umrl pa je 19. januarja 1868 v Marquettu v Michiganu v ZDA. Dve leti po njegovem rojstvu se je družina preselila v Trebnje, kjer vsako leto v njegov spomin prirejajo Baragove dneve in spominski dan. Baraga je bil misijonar, škof, popotnik in slovničar.

Svoje misijonarsko delo je posvetil Indijancem, kjer je v oznanjeval božjo besedo, ustanavljal misijonske postaje, gradil skromne cerkvice, pisal molitvenike, skrbel za izobraževanje Indijancev, ustanavljal šole in se celo trudil, da bi Indijanci opustili alkohol.

»Vse Baragovo življenje bi lahko povzeli v njegovo škofovsko geslo: 'Le eno je potrebno'. Pri tem je mislil na vero, skrb za zveličanje. Živel ga je od nove maše do smrti,« je dejal škof Glavan. Svoje delo je opravljal z ljubeznijo, da bi se zveličalo čim več ljudi, je dodal škof in vernike pozval, naj prosijo, da bi bil Baraga že za časa papeža Frančiška razglašen za blaženega.

Po maši je sledila akademija, ki so jo pripravili KUD Trebnje in študentski pevski zbor Zavoda sv. Stanislava iz Ljubljane.

Več o Baragi si preberite v tiskani Družni.

Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh