Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pričevalci slovenstva po svetu

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 02. 07. 2018 / 08:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2018 / 12:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pričevalci slovenstva po svetu

Pričevalci slovenstva po svetu

Društvo Slovenija v svetu je v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu pripravilo 25. tabor Slovencev po svetu.

Mašo je daroval ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik.

V nedeljo, 1. julija, je društvo Slovenija v svetu pripravilo v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu 25. tabor Slovencev po svetu. Do zamisli o ustanovitvi društva izseljencev Slovenija v svetu je prišlo pozimi leta 1991. Ustanovni občni je bil 8. aprila 1992. Prvi tabor Slovencev po svetu so organizirali leta 1994 in tako je bil letošnji 25. po vrsti.


Nagovor predsednika izseljenskega društva Slovenija v svetu Uroša Zorna

Pričeli so z mašo, ki jo je daroval ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik in se zahvalil za obisk domovine ter jim zaželel lepo bivanje tu. Zahvalil se jim je, ker ohranjajo jezik, kulturo Slovencev in da so del naše širše domovine. Posebej je pozdravil maturante in pevce iz Mendoze. Vsem je dejal, da jih imamo iskreno radi.

Kako pomagati Slovencem po svetu

Po maši je sledilo taborsko druženje. Prisotne je nagovoril predsednik izseljenskega društva Slovenija v svetu Uroš Zorn, ki je spomnil, da se je začetnih taborov udeleževalo veliko ljudi starejše generacije, ki so krivico občutili na lastni koži, in so po demokratizaciji Slovenije skušali potešiti svoje domotožje s ponovnimi obiski domovine ter slediti njenim procesom demokratizacije.


Zbrane je pozdravil tudi pesnik Tone Kuntner.

»V naslednjih letih so tabori razvijali debate okrog vprašanj, kako najbolj smotrno pomagati Slovencem po svetu pri ohranjanju in razvijanju lastne identitete v morju večinskih narodov. Sledilo je ozaveščanje o zaskrbljujočem upadanju rojstev v domovini, zadnja leta pa o strašljivem izseljevanju predvsem mladih izobražencev, kar bi moralo izjemno skrbeti politične oblasti. Še bi lahko naštevali tematike, ki so se zvrstile v vseh teh 25 letih in utrjevale vezi, tkale nove niti med domovino in Slovenci, raztresenimi po svetu, izmenjevale potrebe enih in želje drugih.«


Predstavitev svetlih točk mladih Slovencev, ki so iz izseljenstva prišli v Slovenijo.

Zanimiv, privlačen in vsebinsko bogat

Čeprav je Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu društvu Slovenija v svetu pred nekaj leti odrekel finančni prispevek za tabor, ostaja ta kljub temu še vedno živ in ga društvo skuša ohranjati zanimivega, privlačnega in vsebinsko bogatega. »Za to si bo odbor društva z vso skrbjo prizadeval tudi v prihodnosti,« je poudaril Zorn in dodal: »Na lanskem taboru smo lahko poslušali pričevanja Slovencev iz domovine in zamejstva, kako so spoznavali Slovence na tujem, kaj jih je pri tem najbolj prevzelo in nagovorilo. Letos pa bodo Slovenci iz tujine, tisti, ki so se tam rodili ali živeli nekaj let, zaupali svoje gledanje na Slovenijo, zakaj so se odločili za vrnitev, kaj jim to pomeni.«


Nastop ansambla Sorarmonica

Cilj je Slovenija

Ker se v zadnjem desetletju pospešeno srečujemo z množičnim izseljevanjem mladih in izobraženih Slovencev, so za letošnji tabor Slovencev po svetu pripravili okroglo mizo z naslovom Cilj je Slovenija. Na njej so sodelovali mladi, ki so se v zadnjih letih preselili iz izseljenstva v Slovenijo. Društvo Slovenija v svetu jih je želelo predstaviti kot pričevalce slovenstva po svetu. V Slovenijo prihajajo z univerzitetno izobrazbo in s koristnimi izkušnjami v svetu. Okroglo mizo z mladimi Slovenci je vodil Matjaž Merljak, ki jih je vprašal, kdaj so se prvič zavedali, da pripadajo tudi Sloveniji, kako in zakaj jih je življenjska pot pripeljala v Slovenijo, na kakšne probleme so naleteli? Kaj bi po njihovem morala država spremeniti, da bi se več mladih vračalo v Slovenijo oziroma ostalo tukaj ter še po nasvetu mladim iz Slovenije in sveta, ki se odločajo med Slovenijo in svetom.

Domovina je lepa, urejena in nudi veliko možnosti

Federico V. Potočnik se je rodil v Argentini, v Slovenijo se je preselil leta 2002. Je zdravnik specializant infektologije v splošni bolnišnici Celje in mednarodni sekretar Nove Slovenije – krščanski demokrati. Nada Zorn Herem se je rodila v Parizu, danes pa poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Jelka Kodre se je rodila v Sloveniji, nekaj časa je živela v Clevelandu, pred kratkim pa se je z možem preselila v Slovenijo. Zaposlena je na Zavodu za gradbeništvo, mož pa še išče zaposlitev. Ani Lenarčič se je rodila Buenos Airesu, od oktobra 2017 živi in dela v Sloveniji. Marjana Rožanec se je rodila 1989 v Buenos Airesu. Zdaj je zaposlena na letalski družbi Adria Airways, na področju kontrolinga in študira poslovne vede na Katoliškem Inštitutu.


Zapel je pevski zbor iz Mendoze

Barbara Medic se je rodila leta 1989 v Buenos Airesu. Leta 2001 se je z družino preselila v Slovenijo. Zdaj uči španščino na jezikovni šoli Lingula in dela kot generalna sekretarka Mlade Slovenije, podmladek Nove Slovenije. V prostem času vodi mladinski zborček v Idriji. Nogometaš Andrej Vombergar se je rodil leta 1994 v Buenos Airesu. Od julija 2017 ima triletno pogodbo z ljubljansko Olimpijo. Predstavil se je z vnaprej posnetimi izjavami. Mladi prišleki iz sveta v Slovenijo se zavedajo domovine, ta je lepa, urejena in nudi veliko možnosti za življenje in za osebni razvoj.

Sorarmonica, pevski zbor iz Mendoze in Rast 47

V umetniškem programu tabora so nastopili Sorarmonica, vodilni slovenski večgeneracijski ansambel, sestav ustnih harmonik, ki je tudi mednarodno prepoznaven in priznan ter slovenski pevski zbor iz Mendoze, ki je s tem nastopom zaključeval turnejo po Sloveniji. Predstavili so se tudi slovenski maturantje iz Argentine Rast 47.

Fotografije: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh