Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

100-letnica Gasparijevih narodnih jaslic

Za vas piše:
Maks Ipavec
Objava: 31. 12. 2019 / 10:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.01.2020 / 06:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

100-letnica Gasparijevih narodnih jaslic

Maksim Gaspari, velik notranjski domoljub in slikar, je leta 1919 upodobil hišne jaslice.

Maksim Gaspari, velik notranjski domoljub in slikar, ki je bil rojen v prijazni meniševski vasi Selšček (župnija Begunje pri Cerknici) je leta 1919 pisal dobrotniku in prijatelju Niku Sadnikarju iz Kamnika, da je upodobil hišne jaslice.



Ob 100-letnici Gasparijevih jaslic se je januarja 2019 Robert Kužnik iz Cerknice odločil, da bo ob tem jubileju izdelal jaslice nepozabnega umetnika narodnih in verskih običajev, v naravni velikosti. Kot glavni konstruktor teh zares narodnih jaslic se je povezal z zelo prizadevnimi vaščani umetnikove vasi Selšček ter arhitektom – domačinom Marijanom Lobodo.

Robert se je zelo poglobil v originalne umetnikove jaslice in izdelal vseh 70 figur v naravni velikosti. Za izdelavo je uporabil vodoodporne vezane plošče. Pri postavitvi vseh figur na gozdni jasi za cerkvijo sv. Križa v Selščku so mu pomagali sorodniki in vaščani, ki jih je animiral Martin Košir.

Gaspari je Sveto Družino, vse pastirje in pastirice, tri kralje in ostale ljudi upodobil v narodnih nošah. Tri kralje je kot zastopnike treh povezanih narodov upodobil kot Slovenca, Hrvata in Srba. Tedaj je namreč obstojala kraljevina SHS.

Nad štalico, kjer je upodobljena sveta družina, je zvezda repatica in dva angela z napisom Slava Bogu na višavah! Pastirji in pastirice v narodnih nošah ne prihajajo k hlevčku praznih rok. Pri sebi imajo polne cekarje in košare dobrot za Jezusa, Marijo in Jožefa. Pastir zraven premožnega kočijaža prinaša vino, pastirica pa cel pladenj krofov.

Gaspari je po zgledu Frančiška Asiškega, ki je postavil žive jaslice, upodobil poleg ovc in koz še zajčke, gosi, račke in pse. V ozadju jaslic je naslikano mesto Kranj. Kot notranjski umetnik je našel na Gorenjskem v Kamniku velikega dobrotnika – živinozdravnika, mecena mnogih umetnikov – Nika Sadnikarja. Ta dobrotnik je Gaspariju pomagal, da je lahko študiral na Dunaju. Zato je mojster slikanja narodnih in verskih motivov upodobil gorenjsko metropolo Kranj s Storžičem v ozadju.

Turistično in kulturno društvo Menišija, skupaj s složnimi vaščani iz Selščka ter s podporo občine Cerknica so 21. decembra 2019 pripravili kulturni program z recitalom in božičnimi pesmimi, ki jih je prepeval cerkveni otroško-mladinski zbor iz Begunj pod vodstvom Marije Obreza. Selščan Marjan Obreza je s svojo hčerko nastopal kot Maksim Gaspari in je razložil vsebino Gasparijevih jaslic.

Domači župnik Maks Ipavec je jaslice blagoslovil in zraven še leseni kozolec, ki bo služil domačinom za razna kulturna, verska in družabna srečanja.

Gasparijeve narodne jaslice bodo postavljene do 10. januarja 2020 in bodo vsak večer od 17. do 20. ure osvetljene. V manjšem merilu je Robert Kužnik izdelal Gasparijeve jaslice za jasličarski muzej na Brezjah.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh