Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

20 let od Slomškove beatifikacije

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 19. 09. 2014 / 08:06
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.10.2023 / 20:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
20 let od Slomškove beatifikacije

20 let od Slomškove beatifikacije

Razstavo o Slomškovi beatifikaciji v Mariboru pripravlja Založba Družina, slovesno jo bo ob 20. uri odprl nadškof Alojzij Cvikl.

Sedem mesecev pred papeževim drugim obiskom, 15. februarja 1999, je apostolski nuncij nadškof dr. Edmund Farhad sporočil, da bo papež Janez Pavel II. 19. septembra 1999 v Mariboru slovesno razglasil škofa Antona Martina Slomška za blaženega. S tem se je končal dolgotrajen postopek, ki se je začel že leta 1862, ko je Slomšek še živel. Dr. Marjan Turnšek je postopek razdelil med tri obdobja:

-pripravljalno obdobje (1862-1925),
- škofijski del postopka v Mariboru (1926-1962),
-apostolski del postopka (1963-1999).

Sv. papež Janez Pavel II. je Slomška razglasil za blaženega 19. 9. 1999 v Mariboru 

Pred 20. leti, 19. septembra 1999, je sv. papež Janez Pavel II. drugič stopil na slovenska tla. Prvi slovanski papež je Slovenijo obiskal že maja 1996, ko je pozdravil vernike v Ljubljani, Postojni in Mariboru. Drugi obisk je bil poseben za nas ne le zaradi papeža, temveč tudi zaradi beatifikacije Antona Martina Slomška, prvega mariborskega škofa in buditelja slovenske narodne zavesti.

Papež Janez Pavel II. je na Betnavski poljani v Mariboru daroval mašo skupaj z več kot 40 kardinali, nadškofi in škofi ter več kot sto duhovniki iz Slovenije, zamejstva in izseljeništva. Beatifikacijo je papež opravil na začetku maše po predstavitvi Slomškovega življenja in izrečeni prošnji mariborskega škofa Franceta Krambergerja, naj se razglasi Antona Martina Slomška za blaženega, s posebno molitvijo. Sveti oče se je ob tem srečal z delegati slovenske sinode.

Več o Slomškovem življenju

Zadnja faza beatifikacije se je začela, ko je vsa potrebna dokumentacija prispela v Rim, končala pa se je z beatifikacijo leta 1999. Od takrat praznujemo Slomškov god 24. septembra, obletnico njegove smrti (leta 1862) in molimo, da bi bil kmalu razglašen z svetnika. Pred beatifikacijo je bil to dan spodbude in molitve za beatifikacijo. Nedeljo po prazniku pa imamo Slomškovo nedeljo.

Slovesna maša

Na dan obletnice beatifikacije, v četrtek, 19. septembra, bo v stolnici, zvečer ob 18.30 slovesno somaševanje. Pri bogoslužju bodo sodelovali učenci in zaposleni v Zavodu A. M. Slomška. Zanimivo dogajanje bo tudi v petek, 20. septembra, pri župnijski cerkvi Antona Martina Slomška v Košakih pri Mariboru, ko bo molitveni shod in bedenje pri spominskem križu papeževega obiska ob Slomškovi beatifikaciji (od 19. do 23. ure).

Razstava o beatifikaciji 

V Slomškovi avli v Mariboru bo ob 19. uri odprtje fotografske razstave z naslovom Spomin na dan, ko nas je objela svetost, ki prikazuje obisk papeža Janeza Pavla II. v Mariboru in beatifikacijo škofa A. M. Slomška septembra 1999. Razstavo v Slomškovi avli pripravlja Založba Družina, slovesno jo bo ob 20. uri odprl nadškof Alojzij Cvikl.

Slomškova nedelja

Letošnja osrednja misel praznovanja Slomškove nedelje »Skupaj s Slomškom čez zlati most« se navezuje na 100. obletnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Glavna slovesnost ob Slomškovi nedelji bo 22. septembra v Gornji Bistrici v Prekmurju. Tam je prva cerkev, posvečena bl. škofu Antonu Martinu Slomšku. Ob 15. uri bo molitvena ura, nato pa somaševanje škofov in duhovnikov.

4. septembra letos je minilo tudi 160 let, odkar je škof Slomšek prenesel sedež škofije iz Šentandraža v Maribor.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh