Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Akademik Andrej Jemec prejel visoko avstrijsko odlikovanje

Objava: 07. 12. 2010 / 07:18
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Akademik Andrej Jemec prejel visoko avstrijsko odlikovanje

Republika Avstrija je akademiku univ. prof. Andreju Jemcu za njegove neprecenljive zasluge za zelo pomembno in plodno sodelovanje na področju kulture in umetnosti podelila »Avstrijski častni križ za znanost in umetnost I. reda«.

Republika Avstrija je akademiku univ. prof. Andreju Jemcu za njegove neprecenljive zasluge za zelo pomembno in plodno sodelovanje na področju kulture in umetnosti podelila »Avstrijski častni križ za znanost in umetnost I. reda«.

Odlikovanja je v ponedeljek, 6. decembra, v okviru slovesnosti v avstrijski rezidenci Jemcu izročil avstrijski veleposlanik v Sloveniji dr. Erwin Kubesch in ob tem dejal: »da je zmeraj vesel, ko vidi in izve za kako plodno medsebojno sodelovanje. Pri tem velja omeniti, da Avstrijo in Slovenijo vežejo tisočere niti sodelovanja in povezovanja tako na gospodarskem kot političnem področju. Nenazadnje je tu še meni izredno drago sodelovanje na področju kulture in umetnosti in ravno na tem področju si je gospod Andrej Jemec pridobil izredne zasluge, za kar se mu Republika Avstrija zahvaljuje s podelitvijo Avstrijskega častnega križa za znanost in umetnost I. reda.«

Kot je navedeno v utemeljitvi, je podeljeno mu odlikovanje na nek način zahvala za Jemčeve zasluge za odnose med Avstrijo in Slovenijo, predvsem pa za njegove izredne človeške in umetniške vezi, ki jih je vzpostavil.

Pri tem je potrebno poudariti, da so posebne okoliščine njegovega umetniškega ustvarjanja pogojene z tesno osebno povezanostjo s sodobno umetnostjo v Avstriji. S tem gospod Andrej Jemec predstavlja izjemen primer evropske volje do umetnosti, zaradi česar se lahko njegova umetnost upravičeno označuje kot evropska.

Andrej Jemec je študiral slikarstvo na Akademiji upodabljajočih umetnosti v Ljubljani in je po diplomi pri prof. Gabrijelu Stupici izpopolnjeval svoje študije v Parizu in Londonu. Leta 1973 mu je bila dodeljena docentura in pričel je s svojim poučevanjem na akademiji v Ljubljani. Med leti 1984 in 1999 je bil redni visokošolski profesor risanja in slikanja. Leta 1995 je bil izvoljen v Slovensko akademijo znanosti in umetnosti v Ljubljani kot izredni in pet let kasneje kot redni član akademije.

Kar je Andreja Jemca zaposlovalo skozi dolga leta, je bilo predvsem vprašanje po svetlobi, barvi in prostoru. S tem vprašanjem in izzivom je ostal povezan celo svoje življenje samo s to razliko, da je skozi svoje umetniško ustvarjanje nanj zmeraj znova drugače odgovarjal. Tako se pokaže, da ima, kot v znanosti, tudi v umetnosti poseben pomen stalno izpraševanje o lastnem smislu in zaznavanju stvarnosti. Samo iz te radovednosti nastaja zmeraj znova novo.

Andrej Jemec je edinstvena umetniška osebnost, ki je šla svojo pot in ustvarila nezamenljivo in samobitno ter zrelo umetniško delo. »Zapopasti, zamejiti in prodreti« se glasijo njegove oblikovalne predloge. Njegovo slikanje se dogaja in je na ta način čitljivo in ga je mogoče podoživeti.

Svoja dela je razstavljal na samostojnih, skupinskih in mednarodnih razstavah, med drugim dvakrat na Beneškem bienalu (1970, 1972) in v Sao Paulu (1971, 1977). V Avstriji je Jemec razstavljal že leta 1962. In seznam naslednjih avstrijskih razstav se bere kot kak leksikon avstrijskih kulturnih institucij. Gostitelji in v dialogu zainteresirani partnerji so bili npr. Graški forum »Stadtpark«, Nova galerija deželnega muzeja Joanneum, Künstlerhaus Dunaj in Akademija upodabljajočih umetnosti na Dunaju. V preteklih letih je Andrej Jemec večkrat razstavljal na Dunaju in tako je imel posebno razstavo tudi v umetniškem delu dvorca Porcia in v celi vrsti dunajskih galerij, ampak tudi v slovenskih umetnostnih in znanstvenih centrih.

Poseben pomen zaslužijo njegovi veliki osnutki gobelinov za takratno Hišo Semperit na Dunaju, kjer je sodeloval z avantgardo avstrijske umetnosti in ob tem sklenil prijateljstvo s Fritzom Wotruba. Njegova ustvarjanja v steklu, ki opazovalcu preko virtuoznega obvladovanja podajajo nove fenomene »kot naravo«, imajo velik pomen. Tudi njegovi objekti iz stekla, ki so bili že večkrat razstavljani na Dunaju, so pritegnili veliko pozornost tamkajšnjega občestva.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh