Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Alpinist Roman Benet tudi uradno Slovenec

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 08. 01. 2018 / 09:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:59
Ustavi predvajanje Nalaganje

Alpinist Roman Benet tudi uradno Slovenec

Tako zdaj ni več nobenega dvoma: Roman Benet je prvi Slovenec, ki je osvojil vseh 14 osemtisočakov.

Peti januar 2018 bo zagotovo ostal zapisan z zlatimi črkami v življenjepisu alpinista Romana Beneta. Na ta dan je na upravni enoti Jesenice prejel slovensko državljanstvo zaradi svojih zaslug za naš narod.

Tako zdaj ni več nobenega dvoma: Roman Benet je prvi in za zdaj edini Slovenec, ki je skupaj z ženo Nives Meroi osvojil vseh 14 osemtisočakov. Postala sta prvi par s tem dosežkom, Nives pa tretja ženska na svetu, ki je stala na vseh najvišjih gorah.

Slovenci so ga navdušili nad alpinizmom



Roman Benet prihaja iz Bele Peči (ital. Fusine di Laghi), vasi blizu Rateč, ki jo je meja odtrgala od matične domovine. Čeprav je do zdaj imel le italijansko državljanstvo, se je kot sin slovenskih staršev vedno čutil Slovenca, prav tako pa ga je s Slovenci povezal alpinizem, saj so ga zanj navdušili prav rojaki.

»Spoznal sem jih, ko so kupovali opremo v Italiji in jo prenašali čez mejo. S Slovenci sem veliko plezal in med njimi imam prijatelje.« Občuduje Nejca Zaplotnika in obžaluje, da njegova knjiga Pot ni prevedena v italijanščino. »Pomembna bi bila, da bi v Italiji spoznali, kako se je v Himalaji začel pravi slovenski alpinizem. Nejc je bil nad gorami zelo navdušen, zato se počutim blizu njega,« je povedal lani poleti v intervjuju za revijo Praznična, ko nam je izdal tudi, da si prizadeva pridobiti slovensko državljanstvo.

Kateri je 15. tisočak?

Med Slovenci je bilo več zanimanja za njun uspeh kot v Italiji. Tam so bili njunega uspeha veseli predvsem tisti, ki niso povezani z gorami, verjetno tudi zaradi njune zgodbe, o kateri je Nives Meroi napisala knjigo Ne pustim te čakati.

Roman Benet in Nives Meroi sta skupaj premagala tudi 15. osemtisočak. Kateri je to bil, pa si preberite v priloženem intervjuju.
Praznicna-poletje_2017-Nives Meroi in Roman Benet.pdfPraznicna-poletje_2017-Nives Meroi in Roman Benet.pdf

Foto: arhiv Romana Beneta, Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh