Zapri
Iskanje

Alpinist Roman Benet tudi uradno Slovenec

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 08. 01. 2018 / 09:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:59
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Alpinist Roman Benet tudi uradno Slovenec

Tako zdaj ni več nobenega dvoma: Roman Benet je prvi Slovenec, ki je osvojil vseh 14 osemtisočakov.

Peti januar 2018 bo zagotovo ostal zapisan z zlatimi črkami v življenjepisu alpinista Romana Beneta. Na ta dan je na upravni enoti Jesenice prejel slovensko državljanstvo zaradi svojih zaslug za naš narod.

Tako zdaj ni več nobenega dvoma: Roman Benet je prvi in za zdaj edini Slovenec, ki je skupaj z ženo Nives Meroi osvojil vseh 14 osemtisočakov. Postala sta prvi par s tem dosežkom, Nives pa tretja ženska na svetu, ki je stala na vseh najvišjih gorah.

Slovenci so ga navdušili nad alpinizmomRoman Benet prihaja iz Bele Peči (ital. Fusine di Laghi), vasi blizu Rateč, ki jo je meja odtrgala od matične domovine. Čeprav je do zdaj imel le italijansko državljanstvo, se je kot sin slovenskih staršev vedno čutil Slovenca, prav tako pa ga je s Slovenci povezal alpinizem, saj so ga zanj navdušili prav rojaki.

»Spoznal sem jih, ko so kupovali opremo v Italiji in jo prenašali čez mejo. S Slovenci sem veliko plezal in med njimi imam prijatelje.« Občuduje Nejca Zaplotnika in obžaluje, da njegova knjiga Pot ni prevedena v italijanščino. »Pomembna bi bila, da bi v Italiji spoznali, kako se je v Himalaji začel pravi slovenski alpinizem. Nejc je bil nad gorami zelo navdušen, zato se počutim blizu njega,« je povedal lani poleti v intervjuju za revijo Praznična, ko nam je izdal tudi, da si prizadeva pridobiti slovensko državljanstvo.

Kateri je 15. tisočak?

Med Slovenci je bilo več zanimanja za njun uspeh kot v Italiji. Tam so bili njunega uspeha veseli predvsem tisti, ki niso povezani z gorami, verjetno tudi zaradi njune zgodbe, o kateri je Nives Meroi napisala knjigo Ne pustim te čakati.

Roman Benet in Nives Meroi sta skupaj premagala tudi 15. osemtisočak. Kateri je to bil, pa si preberite v priloženem intervjuju.
Praznicna-poletje_2017-Nives Meroi in Roman Benet.pdfPraznicna-poletje_2017-Nives Meroi in Roman Benet.pdf

Foto: arhiv Romana Beneta, Tatjana Splichal

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh