Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anglikanci zaenkrat še brez škofovskega posvečevanja žensk

Objava: 13. 07. 2010 / 06:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Anglikanci zaenkrat še brez škofovskega posvečevanja žensk

Generalna sinoda anglikanske Cerkve je zavrnila kompromis canterburyjskega in yorškega nadškofa, ki sta predlagala, da bi ob morebitnem imenovanju žensk na škofovskem položaju v posamezni škofiji vsaki ženski predstavnici kot sodelavca določili tudi moškega kolega.

Anglikanska Cerkev v Veliki Britaniji zaenkrat še ne bo imela žensk na škofovskem položaju. Ob vroči razpravi na zasedanju minuli konec tedna je anglikanska generalna sinoda zavrnila kompromis canterburyjskega in yorškega nadškofa, Rowana Williamsa in Johna Sentamuja. Njun predlog je predvideval, da bi ob morebitnem imenovanju žensk na škofovskem položaju v posamezni škofiji vsaki ženski predstavnici kot sodelavca določili tudi moškega kolega, kar pa so predstavnice anglikanske Cerkve zavrnile.

Kot so poročali britanski mediji, je v odločilnem trenutku za sprejetje predloga zmanjkalo šest glasov. Izid glasovanja v anglikansko Cerkev v Veliki Britaniji zopet prinaša težnje k razcepu med liberalnim krilom, ki ga predstavljata nadškofa Williams in Sentamu, ter med konzervativno strujo.

Pred glasovanjem sta oba nadškofa poudarila, da izida ne bosta ocenjevala kot dokaza o lojalnosti njunemu delu. Nadškof Williams je kot duhovni vodja anglikanske Cerkve v Veliki Britaniji že dlje časa izpostavljen številnim kritikam.

Poleg škofovskega posvečevanja žensk je predmet številnih razhajanj v anglikanski Cerkvi tudi škofovsko posvečevanje odkritih homoseksualcev. Že pred začetkom generalne sinode, ki se zaključuje danes, je za številne vroče razprave poskrbela možnost imenovanja homoseksualnega dekana iz St. Albansa, Jeffreya Johna, na mesto novega škofa v Southwarku.

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/4C7919FFDCA0986CC1257758002720E9?OpenDocument

Na fotografiji: canterburyjski nadškof Rowan Williams

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh