Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anglikanski primas Williams praznuje šestdesetletnico

Objava: 15. 06. 2010 / 07:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Anglikanski primas Williams praznuje šestdesetletnico

Canterburyjski nadškof velja za velikega teološkega misleca

Cerkveni in verski voditelji iz številnih držav so včeraj ob njegovi šestdesetletnici izrekli iskrena voščila primasu anglikanske Cerkve v Veliki Britaniji, nadškofu Rowanu Williamsu. Prispevek o britanskem teologu je objavil tudi nemški dnevnik ‘Frankfurter Allgemeine Zeitung’, v njem pa poglavarja svetovne anglikansek skupnosti označujejo kot ‘velikega dialektičnega teološkega misleca…, ki prek svojih pridig, spisov in poezije svetu oznanja krščansko teologijo’.

Nadškof Williams je leta 1987 napisal monografijo o Ariju (260-336), škofu iz Aleksandrije. Arija še danes označujemo za krivoverca, vendar naj bi po besedah nadškofa Williamsa ‘teologija evangelij otežila in ne poenostavila; njegovo sporočilo pa ljudem približajo ljudske pobožnosti’. Arij pri piscu monografije velja za ‘konzervativca, ki je želel rešiti pojem svobode in veličastja Boga, ki domujeta v liturgičnih obrazcih’.

Nadškof Williams je bil rojen leta 1950 v valižanskem mestu Swansea. V starosti 29 let je objavil svojo prvo knjigo. Sedem let kasneje je postal najmlajši profesor zgodovine na prestižni univerzi v Oxfordu, kasneje pa je poučeval na univerzi v Cambridgeu. Po dolgoletni znanstveni in dušnopastirski dejavnosti, med drugim tudi v Indiji in Južni Afriki, je bil leta 1991 imenovan za škofa v Monmouthu. Februarja 1999 je postal valižanski nadškof, od julija 2002 pa opravlja funkcijo nadškofa v Canterburyju. Je poročen in oče dveh otrok.

Nadškof Williams je večkrat izrazil svoje mnenje o bližnjevzhodnem sporu. Svaril je pred tem, da bi kritiko izraelske politike pomešali z antisemitizmom. Pred dvema letoma je z izraelskim rabinom podpisal sporazum, s katerim pozivata vse verske skupnosti po svetu, naj prevzamejo odgovornost za zaščito svetih krajev na Bližnjem Vzhodu.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh