Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Argentinski parlament sprejel nov zakon o splavu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 12. 2020 / 14:04
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.12.2020 / 15:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Argentinski parlament sprejel nov zakon o splavu

Argentinski parlament sprejel nov zakon o splavu

Po novem je umetna prekinitev nosečnosti dovoljena do 14. tedna.

FOTO: Tatjana Splichal

Argentinski senat je sprejel novo zakonodajo o splavu in s tem uzakonil opravljanje umetne prekinitve nosečnosti v državi. Parlament je po »maratonski seji« z glasovanjem večinsko podprl zakonodajni predlog predsednika Alberta Fernandeza. 38 senatorjev je glasovalo v prid reformi, 29 jih je bilo proti, kot je po navedbah avstrijskega Kathpressa medijem sporočila predsednica senata in nekdanja državna voditeljica Cristina Kirchner. Eden od senatorjev se je pri glasovanju vzdržal. Z novim zakonom lahko nosečnice opravijo splav do 14. tedna nosečnosti.

Predsednik Fernandez je pred glasovanjem svoj predlog zakona utemeljil z besedami: »Sam sem katoličan, vendar moram sprejemati zakone za vse državljane.« V Argentini vsako leto v bolnišnicah sprejmejo okoli 38.000 žensk, ki doživijo zaplete pri opravljanju doslej nezakonitih splavov; od leta 1983 je za posledicami nestrokovno opravljenih posegov življenje izgubilo več kot 3.000 nosečnic.

V Argentini je bil splav od začetka dvajsetih let prejšnjega stoletja prepovedan, predvidena kazen za kršitev je bila štiri leta zapora. Izjeme so bile dovoljene le v primeru posilstva ali ogroženosti materinega življenja.

Papež Frančišek odločno podpira nasprotnike splava

Zakonodajni postopek so spremljale čustvene razprave med nasprotniki in zagovorniki splava. Cerkev v domovini papeža Frančiška je odločno nastopila proti novi zakonodaji, pri tem jih je podprl tudi sveti oče. Po njegovih besedah zavrnitev splava ni verska, temveč človeško etična odločitev: »Ali je prav, da za rešitev problema izničimo človeško življenje? Ali je prav, da za rešitev problema najamemo plačanega morilca?«

Le nekaj ur pred sprejetjem nove zakonodaje v argentinskem parlamentu je Frančišek na družbenem omrežju Twitter zapisal: »Božji Sin se je rodil kot izobčenec, da bi nam sporočil, kako je vsak izključen človek tudi Božji otrok. Prišel je na svet, kot pride na svet vsak otrok, šibak in ranljiv, zato da bi tudi mi svoje šibkosti znali sprejeti z nežno ljubeznijo.«

Kupi v trgovini

Duhovnik tretjega tisočletja
Pričevanja
15,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh