Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Babi-servis’ na Dunaju tudi za otroke s posebnimi potrebami

Objava: 07. 09. 2010 / 13:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Babi-servis’ na Dunaju tudi za otroke s posebnimi potrebami

Dunajsko Katoliško družinsko združenje išče vitalne upokojenke za širitev ponudbe otroškega varstva po lastnem vzgojnem modelu.

‘Babi-servis’ na Dunaju tudi za otroke s posebnimi potrebami

Dunajsko Katoliško družinsko združenje išče vitalne upokojenke za širitev ponudbe otroškega varstva po lastnem vzgojnem modelu.

‘Babi-servis’ dunajskega Katoliškega družinskega združenja širi svojo ponudbo. Odslej naj bi možnost ‘izposoje babic’ imele tudi družine z otroki s posebnimi potrebami.

Za širitev ponudbe pri združenju iščejo vitalne upokojenke, ki rade skrbijo za otroke, prav tako pa so ‘babice’ zaželjene za klasično obliko varstva. Največ povpraševanja po otroškem varstvu je namreč ravno v začetku novega šolskega leta.

Namen razširjene ponudbe je družinam otrok s posebnimi potrebami malce olajšati vsakodnevne obveznosti, gre pa tudi za znamenje, da družba vprašanje tovrstnih otrok jemlje resno, pojasnjujejo pri združenju.

Katoliško družinsko združenje dunajske nadškofije že dve leti ‘babicam za najem’ nudi lastne vzgojne modele, za tiste, ki bodo izrazile pripravljenost za delo z otroki s posebnimi potrebami, pa bodo pripravili poseben modul. Vsaka varuhinja bo temeljito seznanjena tudi s specifičnimi potrebami posameznega varovanca.

Širitev ponudbe združenja pozdravljajo tudi pri dunajskem društvu invalidov, saj se zavedajo, da ravno družine otrok s posebnimi potrebami potrebujejo čim več podpore. Pogosto je izredno težko najti varstvo za otroka, ki potrebuje posebno nego.

To potrjuje tudi mamica dveh otrok z Downovim sindromom, ki bi ‘babi-servis’ potrebovala, kadar mora enega izmed otrok denimo odpeljati k zdravniku, ali pa če bi želela z možem preživeti nekaj trenutkov v dvoje. Poleg tega je to odličen način, da otroci spoznavajo svet zunaj svoje družine in da tudi drugod vzpostavljajo socialne stike.

Povpraševanja po varstvu otrok s posebnimi potrebami je na Dunaju že precej, pravijo pri združenju. Večinoma gre pri tovrstni obliki varstva za ‘dragoceno, socialno angažirano nalogo, ki prinaša korist tako varuhu kot varovancu’. ‘Babi-servis’ v avstrijski prestolnici deluje že od leta 1973. Vsako leto okoli tisoč družin zaprosi za pomoč pri varstvu njihovih malčkov. ‘Babice’ niso mišljene kot pomoč v gospodinjstvu, pač pa je njihova osnovna naloga varovanje otrok. Pri združenju priporočajo, da se starši odločijo za dolgotrajnejšo obliko varstva, ne le enkratno, saj s tem varuhinji in otroku omogočijo, da se med njima splete zaupna vez.

Katoliško družinsko združenje še priporoča, da družine ‘izposojenim babicam’ ponudijo plačilo okoli sedem evrov na uro in da poskrbijo za njihove morebitne potne stroške.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh