Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Becciu: nisem se vpletal v sodni postopek proti kardinalu Pellu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 10. 2020 / 10:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.10.2020 / 11:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Becciu: nisem se vpletal v sodni postopek proti kardinalu Pellu

Becciu: nisem se vpletal v sodni postopek proti kardinalu Pellu

Becciu odločno zavrača očitke in grozi s pravnim pregonom.

Giovanni Angelo Becciu FOTO: Vatican Media

Nekdanji prefekt vatikanske Kongregacije za zadeve svetnikov Angelo Becciu je znova odločno zanikal, da bi bil na kakršen koli način vpleten v sodni postopek proti avstralskemu kardinalu Georgeu Pellu. V izjavi za javnost, objavljeni ob koncu tedna, Becciu vsem, ki ga bodo tega še naprej obtoževali ali namigovali na njegovo krivdo, grozi s pravnim pregonom. Nekateri italijanski mediji so poročali oz. ugibali, ali je Becciu z denarnimi nakazili v Avstralijo med drugim morda vplival na potek sodnega postopka proti kardinalu Pellu, obtoženem spolnih zlorab mladoletnikov.

Kardinal Becciu je znova poudaril, da se »nikoli na kakršen koli način ni vpletal v sodni postopek proti kardinalu Pellu,« kot je njegov odvetnik zapisal v izjavi za javnost. Becciu in Pell sta si v letih 2016 in 2017 nasprotovala v sporu glede določenih pristojnosti za blagajno vatikanskega državnega tajništva. Odkar je papež Frančišek v letošnjem septembru sprejel Becciujev odstop s položaja prefekta Kongregacije za zadeve svetnikov, mediji ugibajo o morebitnih vzrokih za tako skrajen korak.

Pri tem omenjajo predvsem finančne transakcije iz blagajne vatikanskega državnega tajništva, ki jih je kardinal Becciu potrdil in zanje tudi prevzel odgovornost. Del denarja je poniknil v ponesrečeni naložbi v londonsko nepremičnino, del pa je bil nakazan v prid nekaterim človekoljubnim ustanovam, ki so jih upravljali Becciujevi sorodniki s Sardinije.

Becciujeva svetovalka ostaja v priporu

Medtem pa na pobudo Vatikana v priporu ostaja nekdanja svetovalka kardinala Becciuja Cecilia Marogna, ki jo je pred dnevi aretirala italijanska policija. Kot so poročali italijanski mediji, je sodišče v Milanu zaradi begosumnosti zavrnilo ponujeno plačilo varščine. Marogneva naj bi od Becciuja za svoje diplomatske usluge in človekoljubne projekte prejela več sto tisoč evrov, denar pa naj bi v veliki meri potrošila za nakup razkošnih dobrin.

Vatikansko tožilstvo, ki preiskuje finančne nepravilnosti na tamkajšnjem državnem tajništvu, je izdalo mednarodno tiralico za Marognevo, o izročitvi italijanske državljanke pravosodju Vatikanske države pa bo odločalo italijansko sodišče.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh