Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Bog ne izključi nikogar, ne ubogih in ne bogatih'

Objava: 02. 11. 2010 / 09:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Bog ne izključi nikogar, ne ubogih in ne bogatih'

Kljub deževnemu vremenu se je včeraj na vatikanskem Trgu sv. Petra zbrala precejšnja množica romarjev.

Kljub deževnemu vremenu se je med včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja, ki jo je z okna apostolske palače vodil papež Benedikt XVI., na vatikanskem Trgu sv. Petra zbrala precejšnja množica romarjev.

Zbrane vernike je sveti oče nagovoril z besedami iz Lukovega evangelija, kjer je posebna pozornost namenjena temi o Jezusovem usmiljenju. Med evangelistovim pripovedovanjem najdemo številne odlomke, ki še posebej poudarijo usmiljeno ljubezen Boga in Kristusa. Ta nam zatrjuje, da ni prišel klicat k spreobrnjenju pravičnih, ampak grešnike (Lk 5,32). Ena od značilnih Lukovih pripovedi je tista o spreobrnjenju Zaheja, ki smo jo minulo nedeljo brali pri bogoslužju. Zahej je višji cestninar v Jerihi, pomembnem mestu ob reki Jordan. Cestninarji so pobirali prispevke, ki so jih Judje morali plačevati rimskemu cesarju, zaradi česar so jih Judje imeli za javne grešnike. Poleg tega pa so cestninarji pogosto izkoriščali svoj položaj in so ljudem vzeli več kot je bilo predpisano. Zaradi tega je bil Zahej zelo bogat, vendar zaničevan od svojih sonarodnjakov.

Ko se je Jezus, potem ko je šel skozi Jeriho, ustavil v Zahejevi hiši, je povzročil splošno pohujšanje. Toda Gospod je dobro vedel, kaj počne. Hotel je tvegati in je dobil stavo - Zahej se je globoko pretresen zaradi Jezusovega obiska odločil korenito spremeniti svoje življenje in je obljubil, da bo povrnil četverno, če je kdajkoli koga prevaral. Z njegovo odločitvijo je v hišo prišlo odrešenje, je rekel Jezus in dodal, da je Sin človekov prišel iskat in rešit, kar je izgubljeno.

Kot je pojasnil sveti oče, Bog ne izključi nikogar, niti ubogega niti bogatega. Bog se ne pusti pogojevati z našimi človeškimi predsodki, ampak vidi v vsakem dušo, ki jo je potrebno rešiti. Posebno ga pritegnejo tiste duše, ki jih imajo drugi za pogubljene. Jezus Kristus, učlovečenje Boga, je pokazal neizmerno usmiljenje, s čimer pa ni nič odvzel teži greha, ampak želi rešiti grešnika, mu ponuditi možnost, da se odkupi in začne znova, da se spreobrne. V nekem drugem evangeljskem odlomku Jezus pravi, da bo bogataš težko prišel v nebeško kraljestvo (Mt, 19,23). V Zahejevem primeru se to, kar se zdi nemogoče, uresniči.

Zahej je torej sprejel Jezusa in se spreobrnil, ker je Jezus prvi sprejel njega, je vernike nagovoril sveti oče. Jezus Zaheja ni obsodil, temveč je šel naproti njegovi želji po odrešenju. Papež je zbrane romarje pozval, naj molijo k Devici Mariji, popolnemu zgledu občestva z Jezusom, da bi tudi oni lahko okušali veselje, ko nas bo obiskal Božji Sin, nas prenovil s svojo ljubeznijo, da bodo lahko tudi drugim prinašali njegovo usmiljenje.

Po blagoslovu je papež spomnil na razglasitev škofa in mučenca Szilarda Bogdanffya za blaženega, ki je dan pred tem potekala v romunskem mestu Oradea Mare.

Ob koncu je sveti oče na kratko povzel sporočilo o Zaheju ter pozdravil romarje v francoskem, angleškem, španskem jeziku in poljskem jeziku, pozdravil brazilske romarje v portugalščini ter na koncu vsem zaželel lepo nedeljo.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh