Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Čakš Jagrova: Pred nami so praznični dnevi, a epidemije še ni konec

Za vas piše:
M. M.
Objava: 04. 02. 2022 / 14:13
Oznake: Koronavirus, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.02.2022 / 14:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Čakš Jagrova: Pred nami so praznični dnevi, a epidemije še ni konec
Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Nuška Čakš Jager. FOTO: Tamino Petelinšek/STA

Čakš Jagrova: Pred nami so praznični dnevi, a epidemije še ni konec

»V svetu sledimo povečanju števila primerov predvsem v Evropi. Število smrti se povečuje predvsem v Ameriki in Aziji. Omikron je prevladujoča različica in v Evropi beleži 83,4-odstotni delež,« je na današnji novinarski konferenci dejala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Nuška Čakš Jager.

Pri tem je poudarila, da negativen trend zaznava vedno več držav, in sicer Italija, Španija, Irska in Belgija. Polno cepljenih v Evropski uniji, starih nad 18 let, je blizu 82 odstotkov, pri čemer je razmak med posameznimi državami zelo velik. V Sloveniji je medtem z drugim odmerkom cepljenih 68 % prebivalcev, starejših od 18 let. Poživitveni odmerek je prejelo dobrih 600.000 prebivalcev.

V EU potrjenih 87 milijonov primerov

»Do včeraj je bilo v Evropski uniji potrjenih skoraj 87 milijonov primerov in zelo veliko smrti. Bližamo se že milijonu smrti v EU zaradi covida-19,« je nanizala Čakš Jagrova in dodala, da se število okužb med starejšimi veča, zato je pričakovano povečano število hospitalizacij s časovnim zamikom. »Trenutno je v EU izjemno hiter prenos okužb, velik pritisk na zdravstveni sistem in celotna manjša funkcionalnost družbe.«

Pred nami so praznični dnevi. Opozarjamo, da epidemije še ni konec. Moramo se zavedati, da vsi ukrepi še vedno veljajo in ščitijo tako nas kot vse ostale. (Nuška Čakš Jager, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ)

Cepljenje ščiti pred hujšim potekom bolezni

Čakš Jagrova je potrdila, da je pri omikronu zaznanih manj težjih oblik bolezni in manj hospitalizaciji. »Študije kažejo, da je cepljenje vendarle zaščita pred hujšim potekom bolezni, pri čemer je predvsem pomemben poživitveni odmerek. Evropski center za spremljanje bolezni navaja, da imamo v Evropi stabilno število novih primerov in tudi stabilno število smrti. Kljub vsemu se je število držav z zelo visoko stopnjo tveganja povečalo na 13.

 Kako je v domovih za starejše?

Čakš Jagrova je dejala še, da trenutne okužbe v domovih starejših občanov potekajo večinoma nesimptomatsko in nihče ne bi vedel, da sploh so, če ne bi potekala preventivna testiranja na covid-19 in dodala: »Res je, da zaznavamo manj primerov, res je, da tudi matematični modeli kažejo na to, da se bližamo, ali pa vsaj upamo, da se bližamo boljšemu scenariju, a nihče ne ve, kaj bo virus naredil.«


Nalaganje
Nazaj na vrh