Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Canterburyjska nadškofija pod novim vodstvom

Objava: 22. 03. 2013 / 09:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Canterburyjska nadškofija pod novim vodstvom

Včeraj je bil slovesno ustoličen novi anglikanski primas, canterburyjski nadškof Justin Welby; novemu anglikanskemu nadškofu je voščil tudi papež Frančišek.

Včeraj je bil kot 105. nadškof v Canterburyju v tamkajšnji stolnici sv. Pavla slovesno ustoličen novi anglikanski primas, 57-letni Justin Welby. Med slovesnostjo je uradno prevzel stolni sedež in svoj škofovski prestol. Canterburyjski nadškof je obenem tudi duhovni poglavar anglikanske državne Cerkve.

Slovesnosti v canterburyjski stolnici so se med drugim udeležili angleški prestolonaslednik princ Charles in vojvodinja Cornwallska, Camilla Mountbatten-Windsor, predsednik britanske vlade David Cameron in številni nadškofje ter škofje svetovne anglikanske skupnosti. Svojo udeležbo so napovedali tudi predstavniki različnih verskih skupnosti. V imenu Vatikana je na Otok odpotoval švicarski kardinal Kurt Koch, ki je pri Svetem sedežu pristojen za ekumenske odnose.

Welby je 105. nadškof v Canterburyju, odkar je papež leta 597 v tamkajšnjo grofijo Kent poslal svetega Avguština. V svoji novi vlogi je škof, vodja cerkvene pokrajine Canterbury, angleški primas, član zgornjega doma britanskega parlamenta in poglavar svetovne anglikanske skupnosti. V anglikanski Cerkvi pa trenutno razmišljajo, da bi vse te različne dolžnosti še malce bolj razporedili.

Novega primasa je že novembra lani kraljica Elizabeta II. imenovala za poglavarja anglikanske Cerkve, s čimer je sprejela predlog ‘komisije za imenovanja pri britanski kroni’, predstavnikov Cerkve in države. Welby je na položaju nasledil 63-letnega Rowana Williamsa, ki se je ob koncu minulega leta upokojil.

Kot poroča Radio Vatikan, je novemu anglikanskemu primasu ob ustoličenju voščil tudi papež Frančišek. »Pastoralno poslanstvo je klic k zvesti hoji za evangelijem našega Gospoda Jezusa Kristusa,« je v sporočilu zapisal papež in anglikanskemu nadškofu Welbyju zagotovil svojo molitev. Izrazil je tudi željo po srečanju v bližnji prihodnosti in pripravljenost za nadaljevanje bratskih odnosov med obema skupnostima.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh