Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Carigrajsko Hagio Sofijo ogroža vlaga

Objava: 01. 02. 2011 / 09:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Carigrajsko Hagio Sofijo ogroža vlaga

Odpadanje ometa močno škoduje tisoč let starim mozaikom.

Carigrajsko svetišče Hagia Sofija po oceni pristojnih močno ogroža vlaga in njene posledice. Kot je poročal turški časnik 'Sabah', gradbeni inšpektorji v strokovnem poročilu opozarjajo, da so v posebni nevarnosti več kot tisoč let stari mozaiki, ki krasijo omenjeno svetišče. Vzrok za visoko stopnjo ogroženosti je odločitev uprave znamenitega svetišča in njenega strokovnega svetovalnega sveta, da v okviru obnovitvenih del na zunanji strani cerkve odstranijo ves omet.

Ugledni turški arhitekt in strokovnjak za restavratorstvo Sinan Genim se po navedbah časnika razburja, da 'pristojni' pravzaprav sploh ne vedo, kaj počnejo. Zidovje svetišča bi moralo biti po njegovem mnenju takoj spet ometano, sicer se stavbi ne piše dobro. Arhitekt je kritičen tudi do uprave, ki pri obnovi domnevno daje prednost optičnim in estetskim izboljšavam, ne pa zaščitnim ukrepom.

V četrtem stoletju zgrajeno svetišče Hagia Sofija je več kot tisoč let pripadalo najpomembnejšim Cerkvam krščanstva. Po padcu Carigrada je petsto let veljalo za najpomembnejšo mošejo Osmanskega cesarstva. Od ustanovitve Turške republike svetišče upravljajo kot kulturni spomenik in muzej. Da bi se izognili medverskim trenjem, ga od tedaj ni več moč uporabljati v verske namene.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh