Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Cilj krščanskega upanja je raj«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 25. 10. 2017 / 11:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Cilj krščanskega upanja je raj«

Papež Frančišek je danes zaključil kateheze o krščanskem upanju, ki jih je začel v lanskem decembru.

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco zaključil niz katehez o krščanskem upanju, ki ga je začel v lanskem decembru. Zadnjo katehezo je namenil raju, ki je cilj krščanskega upanja. Papež je zatrdil, da raj ni pravljični kraj in še manj čarobni vrt. Raj pomeni biti v Božjem objemu, v objemu neskončne Ljubezni. Cilj našega življenja je namreč prav to, da se vse izpolni in spremeni v ljubezen.



Raj je ena od zadnjih besed, ki jih Jezus izgovori na križu, ko se z njimi obrne na desnega razbojnika. Ta evangeljski prizor o Jezusu, ki je križan med dvema razbojnikoma, je bil izhodišče papeževe kateheze. Papež je izpostavil, da tistega tragičnega in svetega petka na Golgoti Jezus »dospe do skrajnosti svojega učlovečenja, svoje solidarnosti z grešniki«. Tam se uresniči, kar je prerok Izaija rekel trpečemu služabniku, da bo »prištet med hudodelce«. Na Kalvariji ima Jezus še zadnje srečanje z grešnikom, da bi tudi njemu na stežaj odprl vrata svojega kraljestva. To je edinikrat, ko se beseda raj pojavi v evangelijih.

Dobri razbojnik nas spominja na naše resnično stanje pred Bogom: da smo njegovi otroci, da je sočuten do nas, da je nebogljen vsakokrat, ko mu pokažemo svojo hrepenenje po njegovi ljubezni. »Pred Bogom se vsi pojavimo praznih rok«, je dejal Frančišek. Ko človek med zadnjim izpraševanjem svoje vesti v življenju odkrije, da mu manjka precej dobrih del, ne sme obupati, ampak naj se izroči Božjemu usmiljenju, kajti »Bog je Oče in vse do zadnjega čaka našo vrnitev. Izgubljenemu sinu, ki začne priznavati svoje krivde, oče zapre usta z objemom.«

Po besedah svetega očeta »raj ni pravljični kraj, še manj čarobni vrt. Raj pomeni biti v Božjem objemu, v objemu neskončne Ljubezni«. Jezus nas želi povesti na najlepši kraj, kar jih obstaja. Če to verujemo, nam smrt neha povzročati strah. Kdor je namreč spoznal Jezusa, se ničesar več ne boji, zagotavlja papež Frančišek. Ob koncu življenja ne bomo več videli na nejasen način, ne bomo več zaman jokali, kajti vse bo preteklost, tudi prerokbe in spoznanja. Ostala bo le ljubezen, kajti ljubezen nikoli ne mine.

Vir: Radio Vatikan
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh